Het leven gaat niet altijd over rozen…

Hoe moet het zijn voor een kok als hij uit eten gaat, voor een webbouwer die dagelijks geconfronteerd wordt met websites of voor een songwriter die de hele dag door de meest vreselijke songteksten voorbij hoort komen op de radio? Ik heb met ze te doen, want ik weet wat ze voelen. Het leven van een vakidioot gaat namelijk niet over rozen.

Vaak verlang ik terug naar de tijd dat ik nog rustig de krant of een tijdschrift kon lezen. Sinds enkele jaren is dit er niet meer bij. Bewust of onbewust ben ik namelijk constant op zoek naar fouten: spaties, punten, komma’s, d’tjes en t’jes, lelijke koppen, slechte afbrekingen… Het lijkt wel alsof ik bij alles wat ik lees de eindredactie doe. Deze eigenschap is als communicatieadviseur en tekstschrijver ontzettend handig, maar ná werktijd is dit enorm ergerlijk.

Het feit dat je werkelijk overal geconfronteerd wordt met taal maakt het er niet makkelijker op. Nu vind ik het niet eens zo heel erg dat de folder van de plaatselijke pizzeria vol fouten staat. Maar dat ik regelmatig taalfouten tegenkom in kranten en tijdschriften vind ik ernstig. Heeft geen enkele eindredacteur de fouten gezien?

Taalobsessie
Ik moet toegeven dat ook mijn omgeving lijdt onder mijn obsessie voor taalfouten. Ik kan het namelijk niet laten om mijn ergernissen te delen. De meeste mensen staren me elke keer vol onbegrip aan. Ik hoor dan ook regelmatig: “Joh, maak je niet zo druk. De wereld vergaat niet!”. Gelukkig heb ik in de loop der jaren heel wat vakidioten om me heen verzameld – van communicatieprofessionals tot leerkrachten – die mijn irritaties begrijpen en taalfouten zelf ook niet kunnen negeren.

Zo zie je maar, het leven van een vakidioot is niet eenvoudig. Het sterkt me dat elk vakgebied dit soort ‘problemen’ met zich meebrengt. Moet je je voorstellen dat je als kok nooit meer onbevangen uit eten kunt. Vreselijk! Ik weet niet wat ik erger vind…

Gepubliceerd op www.lamarcommunicatie.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s