Dr. Oetker verleden tijd?

Sinds een tijdje wordt Nederland doodgegooid met de commercials van Dr. Utker. Utker? Wat is er gebeurd met het alom bekende Dr. Oetker? Nu dacht ik dat de irritatie en verwarring alleen bij mij heerste, maar na wat speurwerk op internet lijkt ‘Utker-gate’ menig Nederlander bezig te houden.

Dr. Oetker is een wereldwijde organisatie van Duitse origine. Maar naar mijn idee zijn er een hoop Nederlanders die denken dat Dr. Oetker Nederlands is. Waarschijnlijk omdat Dr. Oetker lekker bekt en heerlijk Hollands klinkt. En zo zijn we ook opgevoed, want jarenlang hoorden we in de commercials duidelijk ‘Oetker’. Geen wonder dat half Nederland nu niet begrijpt waarom we Dr. Oetker opeens uit moeten spreken als Dr. Utker.

Utker-gate
Maar ‘Duitsland’ stak hier een stokje voor. Het kan volgens hen namelijk echt niet dat alleen in Nederland wordt gesproken van Dr. Oetker (met een ‘oe-klank’). Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat het Duitse moederbedrijf zelfs heeft gedreigd om de producten uit de schappen van de supermarkt te halen, omdat wij als onschuldige Nederlanders de merknaam niet juist uitspreken. Hoe slim is dat? Hebben wij communicatieprofessionals niet geleerd dat we altijd moeten denken vanuit de doelgroep en niet puur vanuit de organisatie? Dr. Oetker Nederland is zelf ook niet blij, want er komen veel klachten binnen. Zij zijn dan ook druk in gesprek met het moederbedrijf om deze ingrijpende wijziging terug te draaien.

Illusie
Het is nu eenmaal een lastige naam in het Duits. Eigenlijk zou de ‘O’ in Oetker met een umlaut moeten worden geschreven (Dr. Ötker), maar omdat het een hoofdletter is wordt er volgens Duits gebruik een ‘OE’ geschreven. En ja, wij Nederlanders spreken dat nu eenmaal niet uit als ‘U’. Ik heb dan ook niet de illusie dat we nu spontaan de merknaam in het Duits gaan uitspreken.

En zeg nou zelf, van Dr. Utker krijg je toch een stuk minder zin om te bakken?

Gepubliceerd op www.lamarcommunicatie.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s