Politiek in beweging

Ik heb dat wel eens. Dat een krantenartikel dat ik heb gelezen, in de loop van de week in mijn hoofd een heel eigen leven gaat leiden. Van de week was het weer zover. Een artikel uit NRC Next van afgelopen dinsdag heeft me aangezet tot nadenken. Hoe wereldleiders lichaamstaal inzetten om politiek te bedrijven.

Beelden van wereldleiders in beweging vliegen in razend tempo de wereld over. Wie herinnert zich niet de beelden van Obama die – inclusief atletisch ontbloot bovenlijf – al hardlopend de Amerikaanse stranden onveilig maakt? Of denk eens aan Poetin die zich elk jaar in zijn zomervakantie gewillig laat fotograferen als hij in actie is. Terwijl hij krachtige slagen door het water maakt van een Syberisch meer, groeit zijn ‘krachtige en dreigende’ uitstraling.

Lichaamstaal
Deze wereldleiders zetten heel bewust hun lichaam en sportieve activiteiten in om indruk te maken. En niet zonder succes, want de nationale en internationale pers roemen Obama bijvoorbeeld om zijn krachtige voorkomen en uitstraling. Is hij dan het klassieke voorbeeld van hoe macht niet alleen samenhangt met inhoud, maar vooral ook met voorkomen? Je hoeft immers geen politiek wonder te zijn om lichaamstaal te spreken. Maar soms gaan wereldleiders ook de mist in. Neem nu de Franse president Sarkozy die een paar weken geleden tijdens zijn rondje joggen ‘out’ ging. Daar gaat je imago.

Bergbeklimmen, mountainbiken of zwemmen?
Nu is ons nuchtere kikkerlandje niet het land waar je dit soort praktijken verwacht. Maar wat als dit ook in Nederland steeds belangrijker wordt? In mijn hoofd spelen zich de hele week al scenario’s af. Beelden van Balkenende die met starre blik een enórme berg beklimt, die op zijn mountainbike onvermoeibaar blijkt en – zoals Luuk van Middelaar in NRC Next heel mooi schetste – een minister-president die met ferme vlinderslag door het Sneekermeer zwemt.

‘Ik heb mijn best gedaan toch jongens?’
Elke keer word ik weer opgeschrikt door de realiteit en denk ik terug aan de pogingen die Balkenende deed om in beweging te komen. Foto’s waarin hij doorweekt in een Formule 1-auto zit en video’s van het beruchte skateboardincident spreken voor zich. ‘Ik heb mijn best gedaan toch jongens?’, sprak hij voorzichtig richting de omstanders.

Ach, we hebben dan misschien geen atletisch politiek leider in Nederland, maar dit heeft toch ook zijn charme? Een mooi voorbeeld van lichaamstaal die in Nederland lijkt te werken. Heerlijk Hollands, lekker kneuterig! 

Gepubliceerd op www.lamarcommunicatie.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s