Is echt álles liefde?

Ik weet het zeker. Wij mensen zijn geobsedeerd door de liefde. We zoeken bewust of onbewust naar liefde én willen de liefde begrijpen. Zo ook drs. Marnix Bügel. Op het eventmarketing en -communicatie congres waar ik onlangs was, sprak hij over een bijzonder wetenschappelijk onderzoek naar liefde. Bestaat er échte liefde tussen bedrijven en consumenten?

“Wat denkt u? Kunnen wij mensen liefde voelen voor een organisatie?”, vroeg Marnix ons. Het blijft heel even stil in de zaal. Ik zie iedereen hard nadenken. Waar de meeste mannen twijfelen, zijn de vrouwen in de zaal geneigd instemmend te antwoorden. “De mensen die denken dat het wel zo is, hebben gelijk”, zegt hij stellig. “Liefde tussen consumenten en bedrijven bestaat!”

Marketing en relatiepsychologie
We krijgen een sneak preview op de uitkomsten van zijn onderzoek, waarbij hij theorieën uit de relatiepsychologie toepast op marketing. Ja, liefde tussen de consument en bedrijven bestaat en het blijkt zelfs dat liefde zich ontwikkelt gedurende de relatie. Net als in een echte relatie. We kunnen ons bijvoorbeeld verliefd voelen, ervaren getrouwd te zijn en niet te vergeten in scheiding liggen.

Gelukkig getrouwd met HEMA
De allereerste vraag die Marnix stelde, laat me echter niet meer los. Hoe zit dat met mij? Bij welke bedrijven ervaar ik liefde? Ik kon me vrij snel indenken dat deze vorm van liefde bestaat, maar als ik nu bedenk voor welke bedrijven dit geldt, kost het me toch meer moeite dan gedacht. De eerste aan wie ik denk is de HEMA. Met de HEMA heb ik een intens gelukkig huwelijk dat al jaren duurt. En ach, als ik een beetje mijn best doe weet ik toch wel wat: ik flirt graag met de Bijenkorf, ben onlangs hevig verliefd geraakt op Marlies Dekkers en lag bijna in scheiding met UPC.

Ik wacht de verdere resultaten van dit bijzondere onderzoek af. Deze worden naar verwachting in het voorjaar van 2010 bekendgemaakt. Ik hoop maar dat bekvechten ook bij een goede relatie tussen consument en bedrijf hoort. Zo blijf je scherp, en…goedmaken is veel te leuk!

Gepubliceerd op www.lamarcommunicatie.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s