Schrik niet. Ik ben aardig!

Voetje voor voetje schuifelde ik een paar weken geleden door de straten van Amsterdam Noord op mijn profielloze schoenen. De straten zijn bedekt met een laag ijs en ik baan me een weg naar huis. Ik glijd alle kanten op en kijk geconcentreerd naar mijn voeten. Als ik heel eventjes voor me kijk zie ik plots een oude man voorovergebogen op de stoep staan, alsof hij met handen en voeten is vastgevroren aan het ijs.

Met man en macht probeert hij overeind te komen terwijl hij zijn twee tassen stevig in zijn handen geklemd houdt. Ik voel me geroepen om te helpen en versnel – voor zover dat mogelijk is – mijn pas. “Meneer! Ik help u even overeind”, zeg ik hulpvaardig als ik ben. Direct kijkt hij me aan met zijn grote glazige ogen. Wantrouwend. “Nee, gaat u maar weg. Ik kan best zelf overeind komen”, zegt hij resoluut. Ik onderdruk een grote grijns. Deze man bevalt me wel. Zelf ben ik ook van ‘het eigenwijze soort’ en weet dan ook als geen ander welke strategie je het best toepast. Eindeloos volhouden.

Ik pak resoluut de tassen uit zijn handen. Het is duidelijk dat hij me ervan verdenkt dat ik op mijn profielloze schoenen in grote vaart ervandoor ga met zijn tassen. Als ik niet gelijk wegsnel lijkt hij een beetje tot rust te komen. Voorzichtig help ik hem overeind terwijl hij al mompelend laat weten dat hij het ook echt wel zelf had gekund. Ik laat hem maar in de waan. “Waar moet u heen meneer?”, vraag ik hem. “Ik ga echt mijn adres niet vertellen hoor! Niet ver in ieder geval”, aldus de man, “Maar, ehm…dank u wel”. Hij schuifelt verder en ik blijf achter hem lopen totdat ik zie dat hij veilig thuis is.

Terwijl ik dacht dat de reactie van de man slechts te maken had met zijn eigenwijze karakter, opent SIRE me de ogen. Ruim 78% van de Nederlanders vindt namelijk dat we allemaal wel wat aardiger voor elkaar mogen zijn. Maar áls we dat vervolgens zijn, weet degene die geholpen wordt vaak niet hoe te reageren. Met het motto ‘Aardige mensen. Hoe gaan we ermee om?’ steekt SIRE aardige mensen een hart onder de riem. Op de website www.pasopaardig.nl staan gebruiksaanwijzingen voor de vijf meest voorkomende aardige mensen: de groeter, de complimentenmaker, de uitdeler, de attenterik en de wegwijzer.

Hoewel vaak wordt gedacht dat aardige mensen in ‘de grote stad’ niet bestaan, ken ik er gelukkig genoeg. Hoogste tijd dus om de gebruiksaanwijzingen eens grondig door te lezen. Wie durft?

Gepubliceerd op www.lamarcommunicatie.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s