‘Wij kennen Nederland als geen ander.’ Oh ja?

Op het moment dat de deurbel gaat veer ik enthousiast op. De buurvrouw staat voor de deur: “Hoi, ik heb een pakketje voor je”, zegt ze lachend. Ik kan mijn nieuwsgierigheid niet onderdrukken. Zo blij als een kind kijk ik haar aan. “Tata, de Telefoongids!”, zegt ze pesterig. Het is al maanden geleden, maar nog altijd druipt de teleurstelling van mijn gezicht als ik hier aan terugdenk.

Met de Telefoongids onder mijn arm loop ik weemoedig naar de keuken. Met een grote plof belandt de gids ongelezen in de papierbak. Niets is leuker dan goede post of een onverwacht pakketje, maar zoiets als de telefoongids wekt pure irritatie op. Dat is toch niet meer van deze tijd? Bovendien is het zonde van al het papier én van mijn vuilnisbak die gelijk vol zit.

Telefoongids 1.0
Tot mijn grote blijdschap hoorde ik van de week dat ik niet de enige ben die zich hieraan stoort. Kamerlid Martijn van Dam van de PVDA pleitte er afgelopen zaterdag in het consumentenprogramma Kassa voor om de huis-aan-huisverspreiding van Telefoongids 1.0 te stoppen. De zeven miljoen gidsen zijn goed voor een half procent van de papierconsumptie in Nederland. En net als ik gooit zo’n 30% de gids waar hij hoort. Bij het oud papier.

Bonnetje invullen
Een woordvoerder van de Telefoongids gaf aan dat iedereen die de Telefoongids en Gouden Gids niet meer wilt ontvangen zich af kan melden. Hoe? Via een bonnetje (!) in de gids, lekker old school, of via een formulier op internet. Deze week hadden zich al zeker 13.000 mensen afgemeld na de uitzending van Kassa. Dit gaan er ongetwijfeld meer worden.

Maak gebruik van die free publicity
Op de website van de Telefoongids lees ik: ‘Wij kennen Nederland als geen ander’ en ‘We luisteren naar de markt’. Waarom zie ik dan niet dat zij inspringen op de veranderende markt waar ze zelf over spreken? Maar waar ik me nog het meest over verbaas is de geringe communicatie van de organisatie. Was het niet veel slimmer geweest om deze gratis publiciteit te gebruiken om je organisatie beter op de kaart te zetten bij pers en publiek? Niets van dat alles. Zelfs op de website moet je lang rondstruinen voor je het afmeldformulier vindt en staat er nergens goed zichtbaar iets over de heisa die is ontstaan na zaterdag. Een gemiste kans.

Zelf ben ik overigens groot voorstander van een opt-in systeem waarbij je de gids dus alleen maar ontvangt als je daar zelf om vraagt. Zo moeilijk is dat toch niet?

Gepubliceerd op www.lamarcommunicatie.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s