Zeepbakkie

“Zeg Tine, weet jij hoe je het zeepbakkie bij moet vullen?” Met een ongeïnteresseerde blik en een handvol munten kijkt Tine strak voor zich uit naar de oranje sliert mensen die voor haar staat: “Neeuj”. Haar collega leunt over een tafeltje, hopend op een verlossend antwoord of op zijn minst een helpende hand. Maar die komt niet van Tine. Zij brengt namelijk vandaag het geld binnen. Letterlijk.

Tine’s collega haalt haar schouders op en kijkt wanhopig om zich heen. Langzaam sjokt ze terug naar de wc’s, terwijl Tine de koninginnedagvierders uiterst vakkundig een euro afhandig maakt. Niet veel later verschijnt ze met een grote bus zeep uit het voorraadhok.

Met haar brede heupen stoot ze in al haar enthousiasme een 15-jarig meisje weg van spiegel om zich naar het ‘zeepbakkie’ te haasten. Ik hoor haar denken: ‘Die Tine zit daar maar belangrijk te zijn. Ik zal haar eens laten zien dat ik het ook zelf kan’. Ze prutst wat, roze zeep vliegt alle kanten op, maar het lukt.

Een kleine twinkeling verschijnt in haar ogen. Op een drafje loopt ze naar Tine, die zich nog altijd niet druk lijkt te maken om de voorraad wc-papier, zeeprestjes en spuugrestanten in én naast de wc’s. Ze leunt weer voorover. Haar spijkerbroek spant strak om haar billen en haar shirt kruipt gevaarlijk omhoog. “Het is me gelukt hoor!”, zegt ze terwijl ze haar enthousiasme probeert te onderdrukken. 

Tine wiebelt wat op haar stoel: “Oh, nou.. ok”. Tine’s collega druipt af. Wéér een kans voorbij om haar respect af te dwingen. Teleurstelling slaat om in woede: “En nú allemaal doorlopen jullie!”, schreeuwt ze luid tegen ons.

En plots zie ik hoe Tine zich voor het eerst met een klein glimlachje omdraait.

Een gedachte over “Zeepbakkie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s