Rampspoed is zelden goed. Of toch?

Ik moet er nog vaak aan denken als ik langs een BP-station rijd: de dag dat ik mijn vader vertelde dat ik ‘voor het eerst’ had getankt. Ja, bij BP. “Dat doe je toch niet?”, vroeg hij me met verhitte stem. Ik begreep er niets van. Ik moet toch benzine tanken om te kunnen rijden? “Daar moet je niet tanken. Die organisatie verpest het hele milieu. Alles, alles verpesten ze!”. Mijn vader is van het kaliber ‘demonstreren tegen kernkoppen’ en ‘ik wil geen kinderen op deze verdorde wereld zetten’ (wat hem dus tóch is gelukt).

Ik tank sindsdien nog altijd met een schuldgevoel bij BP en vertel het hem maar niet. Het is trouwens niet meer blijven hangen waarom die aversie zo sterk is. Kortom, voor sommige mensen is het imago van BP al jaren niet meer te redden, maar de oliemaatschappij was druk bezig om het imago weer op te poetsen. Een nieuwe naam (Beyond Petroleum), een nieuw logo van een geel met groene bloem én een nieuwe koers. Duurzaamheid werd het toverwoord.

Redden wat er te redden valt
En dan komt de grootste nachtmerrie van BP-baas Howard uit: een van de boorplatforms zinkt en liters olie verdwijnen in de Golf van Mexico. Er voltrekt zich nu een ongekende natuurramp en het duurzame imago dat BP aan het opbouwen was, is in één klap een lachertje geworden. Het team PR-specialisten van BP staat voor een haast onmogelijke opgave: de schade beperken. Redden wat er te redden valt.

Transparantie
Maar wat blijkt? Het PR-team van BP doet het naar mijn idee wonderbaarlijk goed, voor zover dat mogelijk is in zo’n situatie. De woorden van Howard verspreiden zich als een olievlek over de hele wereld:

“BP is fully committed to taking all possible steps to contain the spread of the oil spill. We are taking full responsibility for the spill and we will clean it up, and where people can present legitimate claims for damages we will honour them.”

En die woorden blijven hangen. Daarnaast vind ik het sterk dat BP zo transparant mogelijk is. Bij het openen van de website kom ik op de pagina ‘Gulf of Mexico response’ waar ik als bezoeker overladen word met informatie in woord, beeld en geluid. Dat noem ik nou een knap staaltje PR en transparantie.

Gepubliceerd op www.lamarcommunicatie.nl

Ná deze blog zijn de ontwikkelingen in een stroomversnelling geraakt. Mijn mening over de organisatie is dan ook sterk bijgesteld. Daar kan geen PR tegen op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s