Saunabattle

Als de saunameester ons laat weten dat we naar binnen mogen, laten we ons dat geen twee keer zeggen. We betreden het ultieme arena der zweet om te starten met een Löyly (opgietritueel) in de Finse sauna. We gaan op de bovenste bankjes zitten waar het extra heet wordt. Een grote groep huisvrouwen en ander gespuis volgt ons voetje voor voetje naar binnen. Ze gaan braaf op de onderste bankjes zitten.

Even ben ik bang dat dit een herhaling wordt van mijn laatste saunabezoek, toen iedereen werd opgeroepen een liedje te zingen voor Truus “Want ze is 50 geworden vandaag!”. Maar opeens duikt vanachter het groepje vrouwen een lange, aantrekkelijke man op. Vriendin E. en ik gaan wat meer rechtop zitten, als twee jagers die hun prooi observeren.

Hij kijkt ons strak aan en loopt op ons af. Net als ik mezelf dwing niet naar zijn piemel te kijken, doe ik het toch. Zo gaat dat wel vaker in de sauna.  Noem het een aangeboren nieuwsgierigheid die we al eerder deze dag als excuus hebben aangevoerd bij een knappe Surinamer. Dan opeens zit hij naast me, bovenin.

De saunameester waarschuwt ons nog voor de extreme hitte. Op dat moment wissel ik een blik uit met de man naast me. Ik vat het op als een zwijgzame battle. Wie blijft het langste zitten? Mijn blik staat op strijdbaar en ook vriendin E. heeft haar geef-nooit-op-blik uit de kast gehaald. Ondertussen giet de saunameester een scala aan water met scherp ruikende oliën op de hete kolen.

Als het water de kolen raakt stijgt het in razend tempo naar boven. Met een vale handdoek, die ooit mooi wit was, zwiept hij het stoom met grote slagen in de rondte. Als ik na vier minuten alleen maar kan denken aan de extreme hitte, weet ik dat dit nog een uitdaging wordt. Uiteraard staat mijn gezicht alsof dit de normaalste zaak van de wereld is.

Met een schuin oog observeer ik mijn buurman. Het zweet druipt in straaltjes langs zijn lichaam naar beneden. Het ziet ernaar uit dat hij niet snel opgeeft. Vriendin E. heeft ondertussen een kleur in haar gezicht die haast onmenselijk te noemen is. Gelukkig gaat er op dat moment een emmer met ijsblokjes rond. Dankbaar laten we de ijsblokjes langs onze lichamen glijden. Dit moet er haast erotisch uitzien, bedenk ik me gelijk.

Enkele minuten later geeft vriendin E. op en zakt een bankje naar beneden. De knappe vreemdeling en ik zullen de strijd nu samen moeten uitvechten. Mijn lichaam brandt en mijn hartslag draait overuren. Waarom geeft hij nou niet op? De saunameester doet er letterlijk en figuurlijk nog een schepje bovenop en wappert extra veel stoom onze kant op.

Ik hou het niet meer uit en geef me gewonnen. Nog geen halve minuut later ploft mijn saunabattle-partner naast me neer; een bankje lager. “Zo,” zegt hij. “Je bleef wel heel lang zitten. Maar jij móest eerder naar beneden dan ik.” Ik grijns terwijl ik mijn laatste minuten probeer te overleven in deze allesoverheersende hitte. “Respect hoor!”, zegt hij en hij geeft me een bemoedigende knipoog.

Eenmaal buiten flirt ik wat na, voor zover ik daar nog toe in staat ben. Ik probeer me duidelijk fitter voor te doen dan ik ben. Als hij even later trots wegloopt, kijken vriendin E. en ik elkaar aan: “Leuke vent hoor, maar heb jij óók gekeken…?”

4 gedachtes over “Saunabattle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s