Burgerjournalistieke bende

Burgerjournalistiek is niet meer weg te denken uit deze tijd. Iedereen is online en iedereen maakt content. Vooral bij rampen en calamiteiten grijpt ‘de gewone burger’ naar zijn smartphone om direct een ooggetuigenverslag online te zetten. Burgerjournalisten en ‘professionals’ vullen samen de media. Alleen gaat dit niet altijd goed…

De journalistiek staat al een tijdje op zijn kop. Naast de professionele journalisten, is de burgerjournalist al een aantal jaar bezig met een opmars. Waar de media eerst wat terughoudend reageerden, wordt de gewone man steeds serieuzer genomen. Ook het AD zag kansen liggen tijdens het WK en deed een oproep voor correspondenten van over de hele wereld. Lekker goedkoop natuurlijk.

John Janssens, aangenaam!
Een van de burgerjournalisten die reageerde, was John Janssens: inwoner van Japan. Althans, dat vertelde hij het AD. Columnist Luuk Koelman kroop in de huid van John Janssens, tikte een mailtje en stuurde een fictieve huwelijksfoto mee. Het AD reageerde enthousiast en hij kon direct aan de slag. En zo verzon Luuk het ene verhaal na het andere, ondersteund met beeld- en geluidsfragmenten. Zo zou de Japanse bondscoach onze eigen coach Van Marwijk een minderwaardig mens hebben genoemd.

Blunderende redactie
Pas toen de NOS dit verhaal wilde gebruiken, viel hij bij de vertaling van een geluidsfragment door de mand. Ondertussen had het AD al meerdere artikelen geplaatst, zónder de verhalen te hebben gecheckt. Lezers twijfelden al eerder aan het waarheidsgehalte, maar het AD heeft hier toch niets mee gedaan. Een enorme blunder van de redactie.

Check, check, dubbelcheck
Met deze stunt maakt Luuk een goed statement. De media plaatsen tegenwoordig steeds meer wat niet is geverifieerd. Zeker in het geval van burgerjournalistiek moet je als redactie kritisch zijn op de artikelen die je binnenkrijgt. Als eindredacteur kun je niet zomaar een artikel doorlezen op punten en komma’s, zoals dat bij een professioneel journalist gebeurt.

Toch vind ik dat burgerjournalistiek een goede aanvulling kan zijn op de professionele journalistiek. Al moet er wel áltijd door de redactie vraagtekens worden gezet bij de waarheid en – niet te vergeten – objectiviteit, want als dit soort journalistiek de toekomst van het nieuws is… Tja.

Het hele verhaal van Luuk is te lezen op zijn blog.

Deze blog werd 25 juni gepubliceerd op www.lamarcommunicatie.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s