Boom, roos, vis, harembroek

Net als ik vredig in slaap sukkel op het Scheveningse strand, maakt het ruizen van de zee plaats voor een schel geluid: “Máááx! Karrrlijn! Nu is het mooi geweest”. Een ontevreden moeder komt met dito gezin pal naast ons zitten.

Ik wrijf de slaap uit mijn ogen en geef vriendin E. een veelzeggende blik. Haast paniekerig. Hopelijk is het tijdelijk. Het komt goed, zeg ik tegen mezelf. “Max, Max, Maaax! Wat zeg ik je nou?”. Ik zucht hardop en doe vooral geen moeite om mijn boze blik te verbergen.

Als ze wist dat haar leven zo zou worden – met verwende, negatieve en ontevreden kinderen – had ze dan nogmaals voor kinderen gekozen? Ik kan het me niet voorstellen. Ze staat als een dirigent tussen haar kroost te gebaren. Max en Karlijn zijn alleen niet van plan om maar enigszins in het ritme van hun moeder mee te gaan.

Het gekrijs verstomt langzaam, maar geobsedeerd als we zijn door dit tafereel proberen we de gesprekken verder af te luisteren. Je moet toch wat als je niet meer kunt slapen. De discussie gaat verder over de harembroek van de overspannen moeder.

Ja. Echt. Over de harembroek.

Als kind van een jaar of zes had ik daar nog nooit van gehoord, maar blijkbaar is dit één van de eerste woorden die je moet kennen anno 2010. Boom, roos, vis, harembroek. Onmisbare basiskennis.

Ergernis maakt plaats voor lol als we Max tegen zijn vriendje horen zeggen: “Die harembroek van haar is zóóó lelijk. Papa vindt hem ook niet mooi. Ik schaam me gewoon dood!” Ik probeer het niet uit te schateren van het lachen om nog meer gezeur te voorkomen.

Nu vraag ik me af: is de harembroek dan de ‘sokken met sandalen’ uit 1993 en de ‘degelijke bermuda’ uit 1989? Opeens snap ik Max een stuk beter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s