De jungle van Chiang Mai: van uitroken tot uitkoken

Op onze All Stars lopen we al een paar uur door de jungle in Noord-Thailand. Het kleine rugzakje dat we dragen bevat alles wat we de komende drie dagen nodig hebben. Ik voel me net Jane uit de Jungle.

Gelukkig zijn we allebei in goede conditie, want het is zwaar. Met vlagen heel zwaar. Gids Tokopee doet me geregeld aan Disney denken. Het is echt een kruising tussen Jungle Book’s Mowgli en de hyena’s Ed, Edd en Eddy uit de Lyon King (‘Mufasa, moehahahahaaaa’).

Plots klimt hij behendig een boom in en wijst naar de gaten in de stam. ‘Squirls’, weet de Australische Christopher te melden. Aandachtig kijken we naar Tokopee, die door stokjes in de gaten te prikken de eekhoorns probeert te vangen.

Als hij ze na vijf minuten nog steeds niet heeft, vraag ik me af waarom we per se de squirls moeten zien. Laten we doorlopen. Maar nee, ook gids Ramma schiet te hulp. De eekhoorns krijsen ondertussen de longen uit het lijf. ‘Anybody has lighter?’, vraagt hij ons in gebrekkig Engels.

Een aansteker? Nog steeds dringt het niet tot ons door wat de gidsen met deze pluizige beestjes van plan zijn. Op het moment dat er een paar brandende takken in de gaten wordt gestoken, beseft iemand uit de groep waarom ze hier zoveel tijd en energie in steken: ‘Is this for dinner?’. Als de gidsen iets te overtuigend bevestigend antwoorden, kijken we elkaar geschrokken aan. Ze vertellen ons dat eekhoorns een ware delicatesse zijn en dat het bovendien duur vlees is. Het zal toch niet onze maaltijd zijn?

Grote blauwe rookpluimen stijgen op uit het bovenste gat. Het gekrijs wordt heviger. Tokopee roert nog altijd stevig met een stokje in de holen, alsof hij in de soep staat te roeren. Hij wist duidelijk al wat er komen ging.

Vol afgrijzen staar ik naar het tafereel in de boom voor ons. Tokopee vist hardhandig drie eekhoorns uit de boom en klemt ze vervolgens stevig tussen duim en wijsvinger. De gitzwarte oogjes puilen bijna uit van paniek. Als ze te hevig spartelen, gooit hij ze voor onze ogen hard op de grond. Ze leven nog en proberen te ontsnappen uit de handen van Ramma. Tevergeefs.

En zo zien we hoe hij ze met een paar takken dood slaat, oppakt en achterin zijn rugzak stopt. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. De groep staat geschokt naar het kleine drama te kijken. Als ik daarna achter Ramma loop, speur ik met mijn ogen zijn tas af in de hoop dat er niet nog ergens een harig vachtje tussen de rits tevoorschijn komt.

Die avond zitten we met een koud Chang-biertje bij te komen van een enerverende eerste jungledag. Dan dringt de geur van verbrande haren door in mijn neus. ‘I think it’s one of the squirls’, zeg ik in de hoop dat ik ongelijk heb. Nieuwsgierigheid wint alleen weer eens van afgrijzen en ik besluit een kijkje te nemen.

En daar was hij. Geregen aan een stokje, ondertussen zwartgeblakerd. Een van de eekhoorns. De andere twee liggen hun lot af te wachten. De staart en poten van squirl 1 worden afgebroken en als hartig tussendoortje veroberd. Tokopee pakt direct een nieuwe eekhoorn, snijdt hem open en vist er een lading ingewanden uit. Als extra toevoeging voor de soep.

Squirl soup. Dat eten ze dus.

Op het moment dat wij aan een kipmaaltijd zitten, loopt Ramma voorbij met een pan soep. Opeens hoor ik mezelf vragen: ‘Can I try the soup?’ Een kommetje wordt voor ons neergezet en de ingewanden drijven mee tussen de overige resten eekhoorn.

Die verdomde nieuwsgierigheid ook altijd. Samen met twee anderen durven we het aan. Verstand op nul en snel een hap. En eerlijk, het was best lekker.

Goh, zal ik dan nu echt Jungle Jane zijn?

2 gedachtes over “De jungle van Chiang Mai: van uitroken tot uitkoken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s