Monniken voeren in Luang Prabang

Met slaperige ogen wandelen we van ons guest house naar de hoofdstraat van Luang Prabang. Het is 5.30 uur. Alweer. Wie denkt dat we hier alleen maar uitslapen en relaxen, heeft het mis. Reizen is immers topsport. “Gaan we nu dan eindelijk de monniken voeren?”, vraagt vriendin M. gaperig. Ik knik. En samen sjokken we verder.  

Voor een paar Kip kopen we sticky rice en bananen. De Lao, Laotianen, Laonezen of hoe ze ook heten, moeten overigens elke keer hard lachen als we uitleggen dat de naam van hun geld bij ons ‘chicken’ is. Maar dat terzijde.

Aan de kant van de weg liggen er al kleedjes klaar om op te zitten. Prompt komen we een oude bekende tegen uit Houay Xai, die veel te veel praat voor dit vroege tijdstip. Zwijgzaam zit ik naast hem terwijl ik in de verte de oranje stipjes steeds dichterbij zie komen. De monniken zijn gestart met hun ochtendprocessie. Dit doen ze elke ochtend opnieuw.

In lange oranje slierten heersen ze over de straten van het serene Luang Prabang om voedseloffers te verzamelen. Het voedsel wordt gegeven door de mensen langs de kant. Ze komen steeds dichterbij. Naast me legt een rimpelig vrouwtje uit hoe je het best het eten aan de monniken kunt geven.

Elke keer als er een monnik stil staat, geef je wat rijst en een banaan. En er staan er veel stil voor je neus. Ik worstel met het op tijd pakken van de sticky rice. Het ziet er makkelijker uit dan het is, kan ik je vertellen.

Net als we denken dat het ritueel voorbij is, keert de sliert weer terug met de oudste monnik voorop. Hongerig naar eten. Ondertussen dringen de toegestroomde reizigers zich met hun fotocamera richting de monniken. Terwijl de toeristen zich soms vrij respectloos opstellen, vullen de monniken hun laatste bussen onverstoorbaar met eten. En zo verdwijnen de oranje stipjes weer langzaam en stil uit het zicht.

2 gedachtes over “Monniken voeren in Luang Prabang

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s