#cablegate

Sinds het nieuws naar buiten kwam dat WikiLeaks een kwart miljoen diplomatieke berichten vol gevoelige informatie openbaar zou maken, is de wereld in rep en roer. Wéér een klokkenluidersactie die de Verenigde Staten in verlegenheid brengt. Hillary Clinton maakte voorafgaand aan de publicaties overuren om de nu nog ‘bevriende landen’ alvast te waarschuwen, op Twitter gonst het van de geruchten over #cablegate en de media staan op scherp.

Ook ik hield de berichtgeving scherp in de gaten, want het heeft toch iets spannends. Het feit dat de Verenigde Staten zich openbaar lichtelijk paniekerig gedragen, is voor mij reden genoeg om aan te nemen dat de conspiracy theories en alle dirt over wereldleiders wel degelijk bestaan. En dat dit grote gevolgen kan hebben voor de verhoudingen tussen de diverse landen staat buiten kijf. Stevenen we af op een diplomatieke crisis?

In dit seizoen van 24…
Als dit een nieuwe seizoen van hitserie 24 was geweest, had ik het ook geloofd. Deze situatie klinkt ‘filmisch’ en het wachten is op het moment dat Jack Bauer zich gaat bemoeien met de crisis. Daarbij rijst in mijn hoofd de vraag: wat doet deze held dan? Helpt hij de man die nu als een wervelwind over de wereld reist, op de vlucht is en ondertussen overal zijn sporen achterlaat? Of helpt hij juist de regering, omdat we misschien wel afstevenen op een regelrechte wereldcrisis?

Leve de openbaarheid?
Want, eerlijk gezegd… wie heeft gelijk? Moeten we juichen om de openbaarheid en de macht van de media en haar bronbescherming? Of is het soms echt beter dat we niet weten wat er allemaal speelt om de lieve vrede te bewaren? Jack Bauer had het vast geweten. Ik ben er eerlijk gezegd nog niet uit, maar vind het wel enorm interessant wat er nu gebeurt. En niet alleen op wereldniveau, maar juist ook op journalistiek gebied.

Uitdaging voor de journalistiek
Cablegate is namelijk een ware uitdaging voor de journalistiek. Vier traditionele media (The Guardian, The New York Times, Der Spiegel en El Pais) kregen van klokkenluidersite WikiLeaks als eerste inzicht in een deel van de enorme berg informatie. De online media hadden het nakijken. Nu gaan online en offline media, maar ook burgers en journalisten, hand in hand om de onderste steen boven te krijgen. De Volkskrant roept haar lezers zelfs op om mee te zoeken. Ik vrees dat de aanhangers van de conspiracy theories zich vol overgave op de stukken in WikiLeaks storten om deze vervolgens uit te spugen over de journalisten van De Volkskrant.

Aan hen de schone taak om uit deze berg met ‘nieuws’ – wat veelal oud en weinig interessant is – het échte nieuws te filteren. Een nieuwe vorm van journalistiek mag immers niet de kwaliteit beïnvloeden.

Voor wie zelf een poging wil wagen om nieuws te ontdekken, veel succes! http://cablegate.wikileaks.org/ 

30 november 2010 gepubliceerd op www.lamarcommunicatie.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s