Quora: bron van informatie en inspiratie

Het nieuwe jaar is alweer een paar weken oud, maar nog altijd vliegen de bekende voorspellingslijstjes van trend watchers me om de oren. Eén van de veel gehoorde voorspellingen? Quora wordt ‘the next big thing’ op het gebied van social media. Dat móet ik natuurlijk even onderzoeken.

Voor wie de toegenomen buzz rond Quora heeft gemist: stel je een enorme bibliotheek met informatie voor. Een bibliotheek met een schat aan vragen en antwoorden. Quora is een social search site gebaseerd op crowd sourcing: de content op de site is samengesteld door de gebruikers. Ik vind het net een mix van zoekmachines, Wikipedia, Twitter én de discussiegroepen van LinkedIn.

Slimme start
De start van Quora in december 2009 is slim aangepakt. Door een invite only systeem werden alleen díe gebruikers toegevoegd op de site die Quora tot een succes kunnen maken door hun kwaliteiten en beïnvloedingskracht (bv experts, bloggers en journalisten). Al snel werd de roep om invites groter. Sinds kort kan iedereen een account aanmaken: het aantal gebruikers stijgt explosief. Ook in Nederland wordt de gebruikersgroep steeds groter.

What’s in it for me?
Als gebruiker kun je interessante topics, vragen én gebruikers volgen. Daarnaast heb je zelf uiteraard de mogelijkheid om vragen te stellen. Hoe weet je nou of degene die jouw vraag beantwoordt wel kennis van zaken heeft? Hier ligt de kracht van Quora. Niemand is anoniem! Doordat de identiteit van de gebruiker zichtbaar is, kun je zelf inschatten hoe waardevol de informatie is. Op dit moment is de kwaliteit van de antwoorden over het algemeen erg hoog.

Waar gaat het heen?
Ik vermoed dat Quora een stuk groter wordt dan nu het geval is. Ik vraag me alleen wel af of de kwaliteit van de vragen en antwoorden hoog blijft als steeds meer mensen de site ontdekken. Nu is de kans dat je vraag wordt beantwoord door ‘experts’ nog groot. Daarnaast komen er nu al steeds meer onzinvragen online (‘Can pigs look up?). Ook is de site nu nog volledig in het Engels. Ik kan me voorstellen dat naarmate Quora populairder wordt, je ook bijvoorbeeld in het Nederlands vragen kunnen stellen. Al beperk je je dan wel tot de beschikbare kennis in eigen land.

Ik moet toegeven dat ik als starter bij Quora nog een beetje mijn weg moet vinden. Vragen als ‘How do I get started using Quora?’ helpen daar goed bij! Ondertussen ben ik in de vraag-en-antwoord-jungle al zoveel interessante dingen tegengekomen, dat ik iedereen aanraad om Quora eens te proberen. Maar dan ben ik ook wel een beetje een news junk. Houd Quora in ieder geval goed in de gaten! Hier gaan we vast meer van horen.

Volg me op Quora

13 januari 2011 gepubliceerd op www.lamarcommunicatie.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s