Aapjes kijken

Felgekleurde shoppers, een hoeveelheid trolleys waar je u tegen zegt en hysterische huisvrouwen die zoveel mogelijk gratis tubes tandpasta verzamelen. Het lijkt wel een volkssport. Een handjevol mannen kijkt vanaf een afstandje naar het vrouwelijk geweld.

Vandaag dompel ik me onder in het leven van de huisvrouw. Toen ik vanmorgen op de fiets werd aangereden door een bakfietsmoeder, was de toon gezet. En nu doe ik met collega’s D. en A. een knap staaltje ‘consumer analysis’ – zoals in codetaal in onze agenda’s staat. Op de huishoudbeurs.

Bij het zien van de massa dringt het tot me door dat het publiek een goede doorsnede is van de Nederlandse samenleving. Het klinkt lulliger dan ik bedoel, maar het is net Artis. Aapjes kijken. Ik probeer de hysterie zo goed mogelijk vast te leggen met mijn telefoon. De treurigheid druipt werkelijk de RAI uit.

Lopend langs stands vol schoonmaakmiddelen, koffie en bossen nephaar dwalen mijn gedachten af naar een wel heel eng idee. Stel dat ik ooit zelf met mijn trolley vol overtuiging naar de huishoudbeurs trek. Dat ik er zelfs voor betaal om lichtelijk opgewonden te worden van al die koopjes (‘Nu Ambi Pur ter waarde van 1 euro gratis bij de Dikkie Dik-tas!’).

Zal ik ooit die leeftijd – of is het state of mind – bereiken dat ik de schaamte voorbij ben? Dat mijn jaarlijkse uitje bestaat uit een dagje huishoudbeurs? Als ik deze spookbeelden deel met mijn partners in crime, merkt collega A. met een ernstig gezicht op dat er vast ook een punt komt dat je Ecco’s draagt. Gewoon. Omdat ze lekker lopen en ze zo goed zijn voor je voeten.

Ik staar naar wat vrouwen die onderuitgezakt liggen bij te komen in een massagestoel. Hun trolleys en tassen om hen heen verspreid. In de verte zie ik de contouren van de Ecco-stand. Ik durf geen foto te maken. Bang dat het beeld voor altijd vastgelegd is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s