Manloos?

Als mijn oog valt op het vierkante boek dat collega C. op haar bureau heeft liggen, onderbreek ik direct ons gesprek. ‘Wat heb jíj nou liggen?’, vraag ik verbaasd. Ik wijs naar het boek 1oo dingen waar je geen man voor nodig hebt

De titel doet vermoeden dat het boek een relaas is van Cisca Dresselhuys en haar Opzij-vriendinnen. Niets is minder waar. ‘Het is maar een doe-het-zelfboek voor vrouwen’, verdedigt collega C. haar dubieuze boekenkeuze. Ik begin te grinniken. Dit moet ik lezen!

Ik sla het boek open bij het hoofdstuk Gereedschap: ‘Alles wat een vrouw nodig heeft om te repareren, te leggen, op te bouwen en na te maken – net zo gemakkelijk als het samenstellen van je beautycase!’. De schrijfster Alison Jenkins – ook wel bekend van The lost art of towel origami en Wacky baby knits – ziet de vrouw als een hersenloze Barbie. Teksten als ‘verven is net make-up, kies mooie kleuren uit en breng ze aan’ en ‘hoe creatief je kookkunst ook is, van een kast verwacht je stabiliteit’, vliegen me om de oren.

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben er alleen maar voorstander van dat een vrouw (ook klustechnisch gezien) niet afhankelijk wordt van een man, maar dit gaat me te ver. Ik proest het uit en voel me geroepen de beste quotes uit het boek voor te dragen aan de rest van de collega’s. Net als ik besluit dat ik wel voldoende uitspraken de revue heb laten passeren – met als laatste topper ‘lol met deuren: haal ze los, hang ze af!’ – zie ik de titel van het laatste hoofdstuk.

‘Het laten doen. Wanneer een man van pas kan komen…’

Onder het kopje ‘een onbekende levensvorm’ prijkt de foto van een moeilijk kijkende klusjesman met houthakkersblouse. Alison legt uit dat werklui van een totaal ander soort zijn, dus dat ik als vrouw iets over hun gewoonten moet weten. De mate van dramatiek in ‘zijn’ vertoning schijnt het beunhazengedrag van deze man te typeren. Gelukkig heeft ze de gouden tip. Koffie. Deze man bevindt zich immers in een halfbewuste toestand, maar door hem veel suiker te geven, levert hij beter werk af.

Nu het me niet altijd lukt om zware dingen te tillen, – ondanks mijn atletische lichaam, inclusief gigantische spierballen – heb ik ook wel eens een man nodig voor de klussen in en om mijn huis. Soms moet je gewoon weten waar je talenten liggen en wat je beter niet zelf kunt doen. In mijn geval: stuken en elektra.

Binnen no-time hang ik weer een tegeltje aan de muur en ben ik halverwege het fixen van mijn nieuwe tuinset. Daarna moet ik nodig buurman M. bellen voor mijn elektra. Misschien moet ik maar wat extra koffie in huis halen. Het schijnt te helpen.

2 gedachtes over “Manloos?

  1. victor zegt:

    hey Lianne,
    Ik dacht je te herkennen van Geheime Liefde maar ik weet het niet meer zeker. Toen las ik je blogjes. Wilde je even complimenteren met je schrijfstijl. Erg leuk en speels. Ga vooral zo door.

    groetje victor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s