‘Goede vraag, goede vraag!’

‘Ja, jij daar! Kom eens hier.’  Met mijn rechter wijsvinger lok ik de ene na de andere kroegbezoeker richting onze barkruk en ook vriendin M. zet zich vol overgave in. Het is immers een van onze fameuze barkrukavonden. Angstig zie ik al wat mannen onze kant op kijken. We zijn in ons element.

Vriendin M. bivakkeert weer eens een weekend ouderwets in Amsterdam en dat moet gevierd worden. Niet dat dat nou zo uniek is; een van mijn buren vroeg me laatst niet voor niets of ik soms lesbisch was, maar dat terzijde. Toch hebben we dit weekend sterk de drang om de bloemetjes buiten te zetten.

In mijn hand heb ik het kleine rode boekje met alle antwoorden over de liefde geklemd. Deze nieuwe kroeggadget kreeg ik vorige week op mijn hoera-mijn-huis-en-ik-zijn-alweer-2-jaar-dolgelukkig-borrel. Uiteraard testen we hem uit. De meesten komen vertwijfeld onze kant op gelopen. Anderen zijn blij dat ze eindelijk wat vrouwelijke aandacht hebben.

‘Jij hebt vast een vraag. Een vraag over de liefde.’ Met deze 10 woorden weten we vakkundig de gemiddelde psychologische staat van de kroegbezoekers vast te stellen. Waar de een zich afvraagt of hij eindelijk seks heeft vanavond, aangemoedigd door vriendin M. (‘Goede vraag! Goede vraag!’), vraagt de ander zich af of ‘ze’ het wel echt meent.

Met onze antwoorden is niet iedereen even blij: ‘Je hebt het zelf in de hand.’, ‘Laat je fantasie de vrije loop.’, ‘Stuur eens een bloemetje.’… Gefrustreerd loopt een aantal van hen vloekend weg. Het valt me op hoeveel mensen er onzeker zijn over hun relatie of simpelweg liefdesverdriet hebben. Misschien ligt het aan de locatie.

Uiteraard zijn we zelf ook slachtoffer van het boek. Na beiden zeker zo’n 30 vragen te hebben verzonnen, zijn we op. Een van onze slachtoffers laat het er niet bij zitten. Hij wil ook ónze psyche doorgronden. Niet veel later zitten we allebei op een bierviltje een varken te tekenen (ja, het was zo’n avond) en volgt een huis-tuin-en-keukenanalyse. Vriendin M. is zichtbaar onder de indruk. Ik tuur ondertussen alweer in het rond naar nieuwe slachtoffers.

De psycholoog trekt vervolgens al zijn raadsels en intelligentietests uit de hand om onze aandacht vast te houden. Tevergeefs. Even later pakt hij zijn jas, werpt me nog een laatste blik toe en stapt naar buiten. Toch geen seks vanavond. Hij heeft vast het boek vervloekt.

2 gedachtes over “‘Goede vraag, goede vraag!’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s