Treinavontuur in Vietnam

‘This ATM is not supporting your banc.’
Ik vloek zachtjes en kijk om me heen om te zien of er een ander geldautomaat in de buurt is. Vragen lijkt me de beste optie, maar na 4 pogingen bij de Vietnamezen, switch ik van strategie. Ik baan me met grote snelheid tussen het toeterende verkeer door. Op naar het hotel aan de andere kant van het station. Vriendin M. heb ik achtergelaten met 2 verkeerde treinkaartjes.

Ondanks ons wantrouwen richting de Vietnamezen, is het ze toch gelukt. We zijn opgelicht. De twee kaartjes die we hebben zijn van een lokale stoptrein die niet eens tot Hanoi rijdt. En aangezien we dat niet zien zitten, betaald hebben voor een luxere trein EN we onze bus naar Halong Bay in Hanoi de volgende ochtend anders niet gaan halen, moeten we nieuwe kaartjes regelen. Er is echter wel een maar. De trein vertrekt in no time en we hebben niet genoeg cash bij ons om deze kaartjes te betalen.

IMG_0437Vriendin M. kwam al eerder zonder geld terug van de ATM en nu sta ook ik hier. Even twijfel ik of ik terug moet gaan naar het station om te laten weten dat ik verder ga zoeken, maar na een blik op mijn horloge voer ik het tempo op. Ik kom alleen maar terug met geld.

Het is drukkend warm, zeg maar gerust heet, en mijn rugzak lijkt vastgeplakt aan mijn rug. Met een paar verse zweetdruppels op mijn voorhoofd storm ik het luxe hotel in: ‘Can you please tell me where I can find the nearest working ATM?’. De receptionist kijkt me enigszins verbaasd aan en wijst naar de overkant. Waar ik dus net vandaan kom. Helaas blijkt ook deze Vietnamees in Lao Cai amper Engels te spreken en na 3x uitleggen dat ik een andere ATM zoekt stuurt ze me weg met een: ‘Ehm.. I think to left’.

Ik storm weer naar buiten. Het is inmiddels een kwartier verder en time is ticking. Half rennend op mijn slippers begeef ik me door de straat waar de ATM zou moeten zijn. Mijn ogen flitsen langs de uithangborden. Nergens een geldautomaat te zien. Onderweg spreek ik iedere Vietnamees aan waarvan ik inschat dat hij/zij Engels spreekt. Je zult net zien dat deze in dit dorp schaars zijn. De enkeling die me wel begrijpt, weet het niet OF stuurt me verder de straat in.

Ondertussen ben ik al lange tijd weg van het station. De straat wordt stiller en de sfeer onprettiger. Na een poging om met gebaren te vragen waar een ATM is, besef ik dat dit wel eens heel verkeerd kan worden opgevat. Opeens zie ik mezelf van een afstandje staan. In the middle of nowhere, alleen met een cameratas en rugzak, mensen vragen om geld.

Ik lijk wel een goedkope hoer. Bovendien moet vriendin M. zich afvragen waar ik toch blijf. De ATM was immers 3 minuten lopen van het station. Ik zet het op een rennen richting het station, wat opeens akelig ver weg ligt. Zonder geld. De ATM was in geen velden of wegen te bekennen dus ik moet wel terug.

Als ik hijgend en met rood hoofd aan kom gerend, staat vriendin M. onrustig om zich heen te kijken. Als ze me ziet, steekt ze van wal: ‘Ik dacht dat je verkracht was. Of beroofd!’ Ik hap naar adem en probeer uit te leggen dat ik geen geld bij me heb. Net als ik mijn onderweg bedachte actieplan wil voorleggen, onderbreekt ze me: ‘En, ik heb de tickets al. We hadden toch net genoeg geld.’

Ik snap er werkelijk niets meer van, maar dat geeft nu niet. We snellen naar de trein. In onze stapelbedden (vriendin M. presteert het om terecht te komen onder een Vietnameze hoer) zijn we nog lang opgefokt. ‘Stel nou he, dat ik toch dood was gegaan, wat zou je dan zeggen op mijn begrafenis?’. Die avond nemen we onze afscheidsrede door. Een hele geruststelling voor als ik dood zou gaan. Geloof me, ik lach vanaf mijn wolkje.

Een gedachte over “Treinavontuur in Vietnam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s