Yo! Proosten in Vietnam

Als de lucht stopt met eruit zien alsof hij ons elk moment kan verzwelgen, duiken we op de kleine plastic stoeltjes van onze favoriete bierlocatie in Ho Chi Minh City, oftewel Saigon. Hier langs de kant van de weg heb je tenminste nog voor 10.000 Dong een koud Saigon-biertje, is het tot midden in de nacht gezellig en kun je uren kijken naar de eigenaresse die de meest bizarre technieken heeft om het een beetje droog te houden op het terras.

Voor ons aan een tafeltje zit een groepje Vietnamese mannen te eten en bier te drinken. We hebben ze vanmiddag ook al zien zitten en aan de motoriek te zien, zijn ze sindsdien niet meer gestopt. Degene die het dichtst bij ons zit, draait zich af en toe om en klinkt zijn bierflesje tegen onze flesjes aan: ‘YO!’ (proost). Wij yo’en enthousiast terug. Zo zijn we.

Ze hebben het duidelijk naar hun zin en laten stiekem hun ogen afdwalen naar ons onschuldige meisjes. Na verloop van tijd worden ze overmoedig. Ze stoten elkaar aan en willen dit keer met zijn allen met ons proosten. ‘YO!!’, ‘YO!!’, ‘YO!!’, ‘YO!!’. Vriendin M. en ik beginnen er van te grinniken. Goed woord overigens, grinniken, maar dat terzijde.

De Vietnamees die het dichtst bij zit heeft ondertussen een bus Pringles op de kop weten te tikken. Als ze allemaal een handvol chips hebben, geven ze de bus door aan ons. Aangezien deze mannen geen woord Engels kunnen, wordt dit een bijzonder gesprek.
‘No, thank you.’
‘No? Yo!’
‘Yo? No!’
‘YO!’
‘YO!’
En wéér wordt er geproost.

Ik zie het als een uitdaging. Er moet naast ‘yo’ en ‘no’ toch meer uit hem kunnen komen? Een naam. Ik probeer zijn naam te achterhalen! Met handen en voeten doen we verwoede pogingen om te communiceren. Ik wijs naar mezelf en vervolgens naar mijn reismattie naast me: ‘L. and M.’ Dan wijs ik naar hem: ‘You?’ Dat herhalen we drie keer, tevergeefs.

‘No!’, roept hij uiteindelijk. Hij proest het uit en de hap Pringles die hij net in zijn mond heeft gestopt, sproeit hij als een onaangename douche over me uit. Ik gruwel en stamel het enige passende Vietnameze woord dat ik ken: ‘Yo.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s