Amsterdamn good!

Grote koppen schreeuwen me tegemoet: ‘Amsterdam steeds drukker’ en ‘Amsterdam steeds populairder onder Amerikaanse toeristen’. Je kunt ze geen ongelijk geven, want het is nou eenmaal een topstad. Ik woon er niet voor niets en over mijn uitstekende smaak valt niet te twisten. De harde realiteit is echter dat ik de toeristen die als een tsunami de stad overspoelen soms wel kan wurgen. Kunnen we niet 1 dag per jaar Amsterdam teruggeven aan haar inwoners?

Een dag waarop de MacBikes veilig achter slot en grendel blijven. Een dag waarop ik niet al hevig bellend een toeristenslalom met de fiets doe (je zou er haast een fietsbelduim van krijgen). Een dag waarop je niet hoeft uit te leggen waar Centraal Station ligt of de beste coffeeshop in town. Een dag waarop de canal cruise-boten lekker aan de kade blijven. Een dag waarop er geen wandelaars met rugzakje en bergschoenen voorbij mijn huis lopen en proberen naar binnen te turen. Een dag waarop het personeel uit de souvenirshops eens een welverdiende dag vrij hebben en we niet hoeven te pretenderen de stad vol tulpen en houten klompen te zijn.

Nu ik er zo over nadenk, lijkt het me wel wat. Dan geven we Parijs terug aan Parijs, Londen aan Londen, Berlijn aan Berlijn, New York aan New York en meer topsteden een dag per jaar terug aan de inwoners. Iedereen gelukkig. Een prima deal. Hoe mooi zou het zijn om dan de kans te krijgen alle kansloze toeristendingen te doen, zonder daarbij opzij te worden geduwd door een Japanner met een grote Nikon om zijn nek? Of gewoon eens de stad te ervaren zonder alle backpackers en reizigers. Het lijkt me een verademing.

Volgens mij wordt dit een beter feest dan een gemiddeld Koninginnedagfestijn. Who’s in?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s