De ark van Lowlands

Het is inmiddels een week na Lowlands en nog altijd is de heimwee naar alle gemakken en ongemakken van het festivalleven niet gaan liggen. Om mijn stiekeme verlangen te stillen, prijkt de 3voor12 Luisterpaal op eenzame hoogte bovenaan de lijst met meest bezochte websites van de week. Het festivalgevoel kreeg ik pas echt terug, toen ik vanmiddag Teledoc Life @ Lowlands (zomaar een gratis tip op de zondagavond!) keek.

De documentaire volgt drie 17-jarige naïeve guppies uit de polder die voor het eerst naar Lowlands gaan en zichzelf onsterfelijk belachelijk maken. De tegenstelling met onder andere biologen Rudie en Jeroen is groot. Als Lowlands-veteranen weten zij de perfecte link te maken tussen hun werk en hun jaarlijkse festivalbezoekjes. Het Lowlands-volk is een grote dierentuin met bonobo’s, gnoes, gorilla’s en vlinders waar eigen regels gelden. De documentairemaakster weet dit perfect in beeld te brengen.

Ik krijg het niet meer uit mijn hoofd. Ze hebben gelijk. Kraanvogels, olifanten, pauwen, apen; ze zijn allemaal aanwezig. De diversiteit van bezoekers is groot en ook binnen de groep waar ik me bij heb aangesloten op de camping, is het net een exotisch dierenparadijs. Het is enigszins een bij elkaar geraapt zooitje, aan de andere kant een groep die een gezamenlijk doel heeft: alles eruit halen wat erin zit.

Het ontbijt blijkt onverwacht het moment dat de grootste verschillen zichtbaar zijn. Waar ik het zelf moet doen met iets wat lijkt op een platgeslagen broodje pindakaas, koffie en water, zijn de meest opgepompte mannen in de groep echter bezig met serieuze zaken. Het strenge eet-regime blijkt zelfs hier zoveel mogelijk te worden voortgezet. Nooit eerder zag ik een groep mannen op Lowlands in de weer met proteïne-shakes, paprika’s, broccoli en komkommer. We hebben al snel door dat we hier eigenlijk geen grappen over kunnen maken, aangezien er hard voor wordt gewerkt. Eeuwig zonde.LL

Ik geloof niet dat er ook maar één dier is dat de leden van deze groep het best beschrijft. Dat het exotisch is, weet ik in ieder geval wel. Ik ben benieuwd wat biologen Rudie en Jeroen hier over te zeggen hebben. Zelf heb ik na het platgeslagen broodje wel weer zin in een biertje.

Wat dit over mij zegt als dier? Bestempel mij op festivals maar gewoon als vuilnisbakkenras.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s