Het best bewaarde geheim van Bagan – Myanmar

‘Do you want to take a look inside? I have the key!’ De jonge Birmees met gitzwarte haren stuift weg over het zandpad. Al snel komt hij weer aangesneld. Dit keer zonder scootertje maar met de sleutel van de pagode. Van uitgerekend alle duizenden pagodes in Bagan, treffen we elkaar hier. De meeste pagodes – en al helemaal de grootste – zijn open om te bezoeken, maar de Birmezen zien dat door het toenemende toerisme de pagodes worden aangetast en het zijn er zo veel dat ze niet allemaal kunnen worden bewaakt.

Deze jongen heeft het heft in eigen handen genomen en met zijn familie beschermt hij een groepje pagodes. De liefde voor deze imposante bouwwerken is er met de paplepel ingegoten. Zijn vader werkt bij het archeologisch instituut. Met zijn handen glijdt hij voorzichtig langs de stenen. De afbeeldingen op de muren verdwijnen onder zijn ranke vingers terwijl hij enthousiast over de schilderingen en buddha’s vertelt. Trots als een vader op zijn kind, maakt hij ons deel van zijn leven naast de pagodes. Je zou maar zo’n achtertuin hebben.

Het is inmiddels onze tweede dag in Bagan; een van de meeste bijzondere plekken die ik ooit heb gezien. Duizenden pagodes, van groot en imposant tot klein en sierlijk, liggen naast elkaar in een gebied dat oneindig lijkt. Onze gammele fietsen hebben we halverwege de eerste dag omgeruild voor een e-bike zodat we meer kunnen zien. Het mooiste van Bagan is dat het zo uitgestrekt is dat je vaak geen of weinig toeristen ziet en dat als je een beetje van de gebaande paden afgaat, je tussen al die duizenden bouwwerken je die ene pagode tegenkomt waar je verliefd op wordt.

De eerste dag hadden we al het gevoel dat we het best bewaarde geheim van Bagan hadden ontdekt, maar nu heb ik direct een nieuwe favoriet. De jongen neemt ons via een bamboetrapje mee via zijn achtertuin naar een nog mooiere pagode. Via een donker trapje, inclusief muis waar ik opeens oog in oog mee sta, bestijgen we met licht van onze telefoons de nauwe trappen omhoog. Eenmaal boven zijn we stil. Ik weet niet meer wat ik moet zeggen.

We zijn in een levensecht sprookje beland. Tegelijkertijd besef ik me maar al te goed hoeveel geluk we hebben dat we hier staan. Met het toenemende toerisme ligt de toekomst van Bagan in besmeurde pagodes en is het een kwestie van tijd voordat de meeste op slot gaan. Alleen de grote zijn dan te bezoeken met hordes mensen tegelijk. Je ziet nu al dat de inwoners van de kleine dorpjes die midden in Bagan liggen, er voorzichtig een toeristenshow van maken.

Gaat de magie hier dan ooit verdwijnen? Ik wil er nu niet over nadenken. Vanaf het best bewaarde geheim van Bagan, staren we in de oneindigheid van pagodes. Een groter hoogtepunt dan dit gaat er in heel Myanmar niet komen.

  


  
  
  

2 gedachtes over “Het best bewaarde geheim van Bagan – Myanmar

  1. Anoniem zegt:

    Hoi lianne wat een prachtige foto, s en wat een mooie dingen maak je mee.laten we hopen dar er niet veel toerisme komt zodat dit mooie land blijft bestaan .geniet nog even van je laatste week .en alvast een goede terug reis.gr ria

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s