Must do: trein van Mandalay naar Hsipaw

Na Bagan reizen we door naar het Noorden van Myanmar. In plaats van een langzame boot naar Mandalay, kiezen we voor een binnenlandse vlucht. We hebben namelijk een dag verloren, omdat de backpack van vriend L. besloot om nog een dag langer in Seoul te blijven waardoor wij een dag langer in Yangon waren. Het vliegtuig was voor de gelegenheid omgetoverd tot kitscherige kerstattractie. Birmezen, you gotta love them! 

Eenmaal in Mandalay, kunnen we onze draai niet vinden. Na de serene sfeer in Bagan is deze overgang te groot of zijn wij officieel oud en trekken we de drukte en uitlaatgassen niet. Waarschijnlijk hadden we de stad anders ervaren als we niet net in uiterste zenmodus tussen de pagodes hadden geleefd.

Amarapura
Ik geef toe dat we de stad Mandalay niet echt een kans hebben gegeven. Na een ochtend in de stad, boekten we  direct een treinticket voor de volgende dag en brachten we de rest van de dag door in Amarapura. Ook hier trekken we de mensen – en met name toeristen – niet. Het is hier prachtig, echt, maar de selfiesticks beginnen hier het beeld te domineren en de toerbussen staan te dringen voor de beroemde brug in Amarapura.

De politie is hier echt je beste vriend. Toen wij na zonsondergang geen taxi terug naar Mandalay konden vinden, sprongen we achterop de politiemotor en werden we voor de deur van ons hotel afgezet. That’s how we travel.

Treinleven
We namen de volgende dag de beroemde treinrit via de Gotheik-brug naar Hsipaw. We willen een vierdaagse trekking doen in de bergen. Lekker rustig, bergdorpjes en alleen maar frisse lucht. De trein vertrekt wel al om 4u ’s nachts van het treinstation in Mandalay, maar het is de trip echt waard (drie tips: 1. boek je hotel vlakbij het treinstation zodat je niet middenin de nacht een taxi hoeft te regelen, 2. koop je kaartje van tevoren, want steeds meer toeristen ontdekken de trein en hij zat bij ons al goed vol en 3. neem bij het kopen van je kaartje je paspoort me want deze heb je nodig).

De trein is alles wat je verwacht van een prehistorische trein in Azië. Je mag gelukkig zijn als je stoel niet iedere drie minuten uit elkaar valt, het is een behoorlijke bumpy ride dus misselijkheid is vrijwel gegarandeerd, mensen liggen nog wel eens onder je stoel, op schoot of in het gangpad, je stopt gerust 20 minuten om de geitenkolonie van drie dorpen in te laden en het duurt ellenlang. Maar.. er is zoveel te zien: van de uiteenlopende landschappen en dorpjes tot de medepassagiers en stationnetjes waar je vaak een paar minuten stopt voor een pitstop of om wat te eten te kopen. Ook komt de trein over de Gotheik-brug (voor de liefhebber van hoogtes).

Terwijl vriend L. inmiddels mijn linkerarm heeft ontdekt tot nieuwe beste slaapgadget, vecht ik tegen mijn slaap om zoveel mogelijk van deze reis mee te maken. Een bijna slapeloze reis is hier zo erg nog niet.

3 gedachtes over “Must do: trein van Mandalay naar Hsipaw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s