Hup met die beentjes: trekking rond Hsipaw

Enigszins instabiel door het geschommel en geschud van de trein naar Hsipaw komen we aan in ons guesthouse. De hotels en guesthouses schieten hier – net als in de rest van het land – als paddestoelen uit de grond. Voor de nieuwelingen aan het front is het stunten met prijzen vaak de manier om enigszins op te boksen tegen de favorieten van de Lonely Planet en Trip Advisor en dus hebben we een splinternieuw guesthouse voor niet al te veel geld.

Hsipaw ligt in het Noorden van Myanmar, Shan State, en is een goede uitvalsbasis voor een meerdaagse trekking in de bergen. Veel reizigers kiezen voor een trekking rond Inle Lake, maar we horen dat het rond Hsipaw mooier is en nog niet zo populair onder toeristen dus onze keuze is snel gemaakt. De trekking was via ons hotel zo geregeld (elk hotel biedt tours en gidsen aan inclusief homestays).

Het dorp zelf vond ik niet al te spectaculair, maar met de fiets vonden we al snel een aantal mooie plekjes aan de rand van het dorp en net daar buiten, waaronder Little Bagan, Sunset hill en het kleine klooster waar jonge monniken worden opgeleid.

Trekking met een zestienjarige Birma Boy
De ochtend van vertrek worden we verwelkomd door een zestienjarig jongetje dat zo in een Birmese boyband had kunnen zitten. Aan zijn liefde voor zingen en zijn meesterlijke coupe lag het in ieder geval niet (Backstreet Boys – of wie zijn hun vervangers anno 2016? – eat your heart out, the Birma Boys are here!). Maar waar was ik? Ondanks zijn leeftijd wist de Birma Boy veel te vertellen in goed Engels en hij nam ons drie dagen op sleeptouw in de bergen. We sliepen twee nachten in een Palau dorp bij mensen thuis, waarvan de eerste keer bij de burgemeester.

Tip tip supertip: laat je goed informeren over je route. Wij hadden dan wel een driedaagse trekking (en dat is een aanrader, want dag twee is veruit het mooist en dat zie je niet als je de tweedaagse trekking doet), maar wij waren elke dag om 13u al in een dorp waar we zouden overnachten. Misschien ligt het aan mij, maar ik trek liever wat langer door om dan ook wat meer te zien. Een voordeel van zo vroeg op de slaapplek zijn, is dat je alle tijd hebt om het dorp te ontdekken of om gewoon uren te staren naar het dorpse leven dat voorbij trekt.

De trekking zelf? Niet al te zwaar als je een beetje een basisconditie hebt, maar oh zo mooi. Zeker doen!

2 gedachtes over “Hup met die beentjes: trekking rond Hsipaw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s