Happy Vaisakhi day in Schotland

Liefde R. en ondergetekende beginnen letterlijk en figuurlijk een wandelend cliché te worden. Lekker ontspannen op een zonnige zondagochtend de rust opzoeken en slenteren van het nog slapende Edinburgh naar het nog rustigere havenstadje Leith. De gastheren van ons Bed & Breakfast konden het er maar niet over eens worden of onze dagbesteding een goed idee was of niet, want er is niet veel meer te doen in Leith dan brunchen in een van de leuke koffietentjes. Dat was nou juist waar we zin in hadden en bovendien zouden ze enorm ongelijk krijgen.

Het is een lekker stel, die gastheren van ons. Hoofdgastheer Bill transformeert binnen enkele minuten van Chef du Ontbijt inclusief streepjesbroek, wit pak en bijpassende kekke koksmuts naar een Pensionado met Crocs en een korte broek. Het is 10 graden en de zon schijnt immers; Nederlanders die net iets te vroeg rokjesdag omarmen zijn er niets bij. Bill en zijn man stoken in het huis bovendien zo hard, dat je je op een tropisch eiland waant als je de traditionele Schotse inrichting met ruitjes, kwastjes en tierelantijntjes weg denkt. Zijn man – het vrouwtje in de relatie – doet me lichtelijk aan Joop Braakhekke denken, behalve dan dat hij niet van het koken is, maar dat terzijde (‘I simply don’t understand a stove that old, dear!’).

Van rustig havenstadje tot feeststad
Maar terug naar Leith. De heren hadden niet gelogen. IMG_5698We zijn van de gebaande paden af. Het is rustig op straat en de zon zorgt voor een perfecte weerspiegeling van de havenhuisjes in het strakke water. Zo moet een zondagochtend zijn. Als we ons naar een brunchtentje verplaatsen, zien we in de verte een bont gezelschap. Het lijkt wel carnaval. De eerste man met baard en tulband komt ons tegemoet en al snel zien we dat het er niet één is, maar – op dat moment nog – tientallen. Voor een kerkje verzamelen vrouwen in prachtige jurken met glinsterende make-up, opgewonden kinderen en mannen met lange baarden, kleurrijke gewaden en keurige tulbanden. Het blijken de Sikh’s; de Indiase gemeenschap waar vriendin M. en ik jaren terug op bezoek waren in Amritsar.

Vaisakhi
Deze religieuze gemeenschap gelooft in goed doen voor anderen en nodigt iedereen uit om kennis met ze te maken. Of je nu blank bent of zwart, Christen of Moslim. Iedereen is welkom en dat merken we vandaag ook weer. Liefde R. en ik wanen ons even in India als we kruidig eten in ons handen gedrukt krijgen. Het blijkt Vaisakhi day, de jaarlijkse feestdag die wereldwijd wordt gevierd ter ere van de laatst levende Guru van de Sikhs die de Khalsa broederschap heeft opgericht. Dat gaat gepaard met een processie door de stad, veel ballonnen, mannen met sabels, muziek en nog veel meer eten.


Net niet India, of toch wel?
De processie vertrekt in een uur en er komen steeds meer feestvierders bij. Iedereen is hier je vriend. De Schotse politie die de processie begeleidt staat met een grote grijns te werken met eten in de handen. Ook wij zijn blije toeschouwers van het tafereel. ‘Ondanks dat het hier net India is, gaat het echt veel te gestructureerd’, merk ik op. Liefde R. beaamt: ‘Ja, en ze willen ook helemaal niet met ons op de foto.’ Ik lach. True that.

Maar dan start de processie. Direct achter de motoragenten en de mannen met sabels en vlaggen, moet een grote open wagen vol belangrijke mannen rijden. Die wagen staat echter nu nog voor de kerk en wordt omringd door drommen mensen. De enige manier om de wagen aan de start te krijgen, is door een scherpe draai te maken. Het plots schokkerig achteruit rijden van de chauffeur, gaat gepaard met een hoop geschreeuw en oma’s die zeker zeven keer net op tijd onder de wielen vandaan getrokken worden. Opgelucht kijken we elkaar schaterlachend aan: ‘Gelukkig, het zijn en blijven écht Indiërs.’

 

 

 

 

 

 

Een gedachte over “Happy Vaisakhi day in Schotland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s