Edinburgh off the beaten track

Een van de grootste stedentripverrassingen van de laatste jaren, is zeker weten Edinburgh. De stad heeft alles: geschiedenis, cultuur, heel veel groen, water, bergen, ontelbaar veel pubs en hippe wijken. Vervelen doe je daar dan ook zeker niet. Maar waar ga je heen als je de standaard toeristische dingen een klein beetje wilt mijden?

Victoria Street
Laat de drukte van The Royal Mile en het kasteel achter je en ga via de George IV Bridge snel naar Victoria Street. Dit ligt vlak onder het Edinburgh Castle; wat overigens van de buitenkant mooier is dan van binnen (of je moet van een poppenkast houden). Oud en nieuw gaan hier hand in hand, de straat is vrolijk gekleurd en natuurlijk vind je daar ook weer leuke bars, zoals de kleine Bow Bar met veel lokale bieren op de tap.

IMG_5693

Whiskey proeven op de Grass Market
Als je Victoria Street afdaalt naar beneden en rechtsaf slaat, kom je op de Grass Market. Whiskey proeven hoeft namelijk echt niet tijdens een van de toeristische whiskeytours, maar doe je lekker in een van de vele pubs. Ja, ook hier zitten wat meer toeristische pubs, maar er zijn genoeg alternatieven!  IMG_5688

Meadows en creatieve broedplaats SummerhallIMG_5584
Edinburgh is helemaal niet zo druk en lekker groen, dus je kunt je lol op bij Arthurs Seat (ok, niet off the beaten track maar zeker de moeite waard) of bijvoorbeeld Holyrood Park of Meadows; het grote stadspark. Als je nou naar Meadows gaat, neem dan ook een kijkje bij de Summerhall. Toen wij er waren, waren er net geen festiviteiten, maar je vindt hier normaal veel kunst, een brouwerij, een ginstokerij en de pub met de legendarische naam The Royal Dick. Tip, check de website even van tevoren!

Geheime cocktailbar: Panda & Sons
DE ontdekking van Edinburgh was de meesterlijke cocktailbar Panda & Sons in the Queen Street. Verstopt in een Barbershop in een van de leukste buurtjes van de stad. Een oude boekenkast geeft je toegang tot een geweldige bar met overal barberstoelen en een enorme hoeveelheid hipsters met baardjes in de bediening. Maar serieus, de cocktails zijn god-de-lijk. En dat is niet overdreven. Bakje popcorn erbij en je wilt hier echt niet meer weg. Ga daar heen.

Pub grab en restaurants Rose Street en Thistle Street
Je kunt in de buurt van Panda & Sons heel leuk eten rond Rose Street en Thistle Street. Ga bijvoorbeeld voor een ordinaire pub grab in The Queen’s Arms of ga bijvoorbeeld voor een superknus en gezellig Frans restaurant waar de menu’s nog handgeschreven zijn en het eten formidable: Cafe Marlayne. Maar genoeg leuke plekken daar. Bon Vivant schijnt ook een aanrader te zijn!
IMG_5602

Sunday brunch in Leith
Aan de zuidkant van de stad, ligt de haven van Leith. Daar kun je prima heen lopen, maar er gaan ook genoeg bussen. Hier vind je hooguit een enkele verdwaalde toerist. Verwacht hier geen spectaculaire haven en ook kun je hier niet naar het strand, maar het is een heel fijn rustig plekje in de stad die ideaal is voor een onvervalste Sunday brunch. En dit zijn de beste plekken om verrast te worden. Zo kwamen wij opeens in een groot feest terecht.

De verwachte regen liet zich het hele weekend niet zien en door het heldere weer konden we de highlands zelfs zien. Ik wil dan ook zeker terug naar Schotland – met enorm gastvrije inwoners – om meer van het land te zien. Edinburgh smaakt echt naar meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s