Reizen door Myanmar is booming. Nu het land ‘een soort van’ op weg is naar een democratie – of dat nou een schijndemocratie is of niet – ontdekken steeds meer toeristen dit nog relatief ongerepte Aziatische paradijs. Het aantal toeristen stijgt jaarlijks exponentieel dus ga als de wiedeweerga – ja, dat schrijf je zo – je backpack inpakken. Waar je heen moet? Dit was mijn reis in drie weken!
Starten in Yangon
Het idee was om hier een dag te blijven en dan door te trekken, maar het werden er uiteindelijk twee. Iets met een achtergebleven backpack in Korea. Yangon voelt als een a-typische Aziatische stad, maar is toch ook wel weer herkenbaar. Ga vooral langs bij de Shwedagon Paya (wow!), doe een wandeling door het oude centrum, sla de toeristen/souvenirmarkt over, maar ga liever naar een lokale markt.
Van Yangon naar Bagan
In plaats van een nachtbus, vlogen we naar Bagan; een plek die niet mag ontbreken op je bucketlist. Verhalen gaan dat je sinds begin dit jaar als toerist niet meer de zonsondergang en –opgang mag bekijken vanaf de tempels. Ik hoop voor je dat dit niet waar is, want dat is écht een hoogtepunt. Wij waren hier twee dagen, maar hadden hier achteraf drie dagen van willen maken. Tip, tip, supertip: als je de beroemde luchtballonvaart over Bagan wil doen, reserveer dit dan van tevoren online. Wij konden dit helaas niet doen, omdat alles eind december tot begin januari al volgeboekt was. Het is niet goedkoop, maar het schijnt het wel waard te zijn. Meer over Bagan schreef ik eerder hier.
Bagan naar Mandalay
Je kunt deze tocht per boot maken, maar omdat we meer tijd wilden hebben voor een trekking in het Noorden, kozen we voor een snelle vlucht. Mandalay zelf vond ik niet zo leuk en ik ben hier dan ook maar een dag geweest. Het was vooral ontzettend druk en vonden het moeilijk om bijvoorbeeld leuke plekken te vinden om te eten. Vanaf Mandalay kun je makkelijk uitstapjes maken naar o.a. Amarapura (verwacht hier véél toeristen) om de Ubein bridge bij zonsondergang te zien. Een taxi terug vinden was echter nogal een drama. Sterker nog, we werden naar huis begeleid achterop de motor van een politie.
Met de trein van Mandalay naar Hsipaw
Middenin de nacht vertrekt er een boemeltrein van Mandalay naar Hsipaw. Misschien niet de meest efficiënte reismethode, maar wel een avontuur op zich. De volgende dag sta je namelijk al op het station van Hsipaw. Het dorp Hsipaw en omgeving zelf zijn wel leuk, maar daar ben je na een dag wel doorheen. Vanaf hier boekten we een trekking van drie dagen. De meeste mensen gaan voor een trekking van een of twee dagen, maar daarbij zie je lang niet zoveel moois, dus doe er lekker drie!
Van Hsipaw naar Inle lake (Nyaung Shwe)
Geloof het of niet, meer sinds kort rijden er nachtbussen van Hsipaw naar Inle Lake. De bus stopt echter nog een half uur buiten Nyaung Shwe, maar de busmaatschappij regelt dat je – voor gratis – met een tuktuk naar het dorp wordt gebracht. Dit is vooral een vrij koude rit die niet geschikt is voor mensen die moeilijk wakker worden en/of een ochtendhumeur hebben. Eén ding is zeker, na deze rit ben je klaarwakker. Wij hadden 3-4 dagen in en om Inle Lake. Wat ik daar heb gedaan, lees je hier.
Van Nyaung Shwe naar Ngapali
Omdat we enigszins de reis relaxed wilden afsluiten, besloten we een paar dagen naar het strand te gaan. Rechtstreeks vliegen naar Ngapali is vanaf hier het snelst, maar de vluchten waren volg (hoogseizoen in Myanmar is december/januari). Onze reiswijze? Eerst met de nachtbus naar Yangon (een helse rit als je ziek wordt in de bus, maar dat terzijde) en vanaf daar vliegen naar Ngapali, waar we 4/5 dagen verbleven. Ngapali is puur een strand en jezelf neervlijen bij je resort; er waren toen wij gingen nog geen budgetopties te vinden. Wel erg lekker natuurlijk, maar ik miste hier de echte Myanmar vibes die ik zo fantastisch vond.
Van Ngapali naar eindstation Yangon
We vlogen weer terug naar Yangon om daar nog een dag door te brengen voor we vertrokken. Dat werd een dag waar we de trein hebben genomen: the circle line. Deze brengt je naar de wijken van de stad waar je niet zo snel komt. Kijk vooral naar de forenzen en verwacht drukte én veel eten in de trein natuurlijk. Ook namen we nog een kijkje bij het huis waar Aung San Suu Kyi – de grote winnaar van de verkiezingen in december 2015 – jaren opgesloten heeft gezeten.
Mijn reis is overigens ook te zien via Polarsteps; een superfijne app waar je je reis mee kunt loggen. Enjoy!