Kamperen en creperen in Slovenië

Had me een jaar geleden verteld dat ik dit jaar weer eens ouderwetsch zou kamperen en ik had theatraal een wenkbrauw opgetrokken. Niet dat ik kamperen niet leuk vind, maar afgezien van Lowlands en Pinkpop, heb ik sinds mijn tienerjaren niet meer in een tent geslapen. Daarnaast vind ik backpacken het leukste wat er is. Maar met een blinkende (*kucht*) bolide voor de deur en een succesvolle cursus ‘creatief met vakantiedagen’, is kamperen opeens zo’n slecht idee niet. 

Met een immens volgeladen bolide vertrokken Liefde R. en ondergetekende daarom met een tent naar outdoorparadijs Slovenië; het (te) vaak vergeten land tussen Italië, Kroatië, Oostenrijk en Hongarije. Het plan was om twee weken rond te trekken. Dat betekent ook meerdere keren de tent opzetten en afbreken. In mijn hoofd is het jaarlijkse tent-opzetdrama vroeger nog levendig. Geen idee of het echt zo’n drama was, maar in mijn beleving duurde het uuuuuuren en werd het er ook niet altijd gezelliger op.

Afijn, ik had kunnen weten dat het met ‘mister superefficiënt’ een stuk soepeler zou gaan. Bovendien is onze tent een stuk minder ingewikkeld en kleiner dan die van mijn ouders, maar toch ben ik diep onder de indruk van onze kampeercapaciteiten. Hoezo is kamperen een relatietest? Voor we het weten high fiven we en zitten we op een onvervalste campingstoel op een van de tofste campings waar ik ooit ben geweest (Camp Zlatarog Bohinj). Onze tent staat in de Julische Alpen en er is zoveel moois te zien! Niet alleen het heldere meer Bohinj dat omringd wordt door hoge bergen, maar ook een hoop afgetrainde mannen. Een uitstekend bijkomend voordeel in een outdoorwalhalla als Slovenië.

Al snel weet ik weer waarom kamperen zo lekker is. De buitenlucht, de kneuterigheid, de vrijheid, de kleine alledaagse rituelen, het koffie zetten in de vroege ochtend en zelfs het koken op een minigaspitje zonder al mijn geliefde keukenbenodigdheden. Kamperen is echt zo gek nog niet, sterker nog, als je zo vaak op de camping hebt gestaan, pak je het campingritme zo op. Maar is het dan alleen maar fantastisch? Ik moet eerlijk toegeven dat het af en toe creperen was.

Zo is mijn rug na al die jaren toch nooit echt gewend aan een luchtbed, is het zoveel keer per dag afwassen nog altijd volkomen k*t,  zaten we noodgedwongen met een slaapzakje in de auto vanwege zwaar onweer om vervolgens middenin de nacht zes liter water uit de tent te scheppen (en nee, dat is niet overdreven) en dronken we geregeld eind van de dag warme wijn bij gebrek aan beter omdat de koelbox besloten had een sauna te worden (first world problem).

Zelfs met al deze armoe, was het een fantastische vakantie. Mede mogelijk gemaakt natuurlijk door het creperen van de andere campingbewoners, want dat is toch een stuk beter dan dat je zelf lijdend voorwerp bent. Zeg nou zelf, je kunt toch niets anders dan lachen als je een man en vrouw met kek regenpak ziet in de stromende regen die er alles aan doen om hun potje rummikub af te maken? Kamperen? I love it!

Een gedachte over “Kamperen en creperen in Slovenië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s