Ook dit is Slovenië

Circa 1.200 kilometer van Nederland ligt Slovenië; het land waar de meeste mensen snel doorheen rijden als ze onderweg zijn naar het bekendere Kroatië. Zonde! Je kunt zo een paar weken vullen in dit land. Men neme 1 auto, 2 weken en 4 campings en je krijgt een gevarieerde route. Dat ik groot fan ben geworden van de Julische Alpen, mag inmiddels duidelijk zijn. Ik zal mijn woorden niet herhalen, maar hier mijn ode aan de Sloveense Alpen. Maar wat is er buiten de Alpen en alle outdooractiviteiten nog meer te doen?

Rondslenteren en terrasjes pakken in Ljubljana
Daar waar de Britten aansturen op een #brexit, is het in Ljubljana met name de trots die voelbaar is: ‘wij zijn dan wel klein, maar horen ook echt bij de EU en we doen er alles aan om daar te blijven’. Je kunt er niet omheen in deze kleine Europese hoofdstad. Het is een vreemde eend in de bijt met een hele kleine kern zonder veel hoogtepunten. De grote trots is het kasteel dat uitkijkt op de stad, maar eigenlijk is er niet zoveel te doen. Juist dat, is wat het hier zo lekker en anders maakt. Strijk vooral neer op een van de terrasjes, loop langs de muren met streetart die je af en toe ziet en kijk goed om je heen.

Het wijngebied rondom Jeruzalem ontdekken
Een must voor iedere wijnliefhebber, is een bezoek aan een van de wijnregio’s. Wij kozen niet voor het vaker bezochte Brda, maar reden door naar de wijnstreek van Jeruzalem. Huur een mountainbike en fiets langs de wijnvelden en boerderijen om hier de lekkerste wijnen te proeven en te genieten van de prachtige uitzichten. Als je wilt kamperen, is dat een iets grotere uitdaging, maar er is wel een optie: lees hier waar.

De rode daken van Ptuj van bovenaf zien
Onderweg naar de kust kwamen we in de buurt van het dorpje Ptuj en dat was een heel mooie plek voor een tussentijdse lunch en wat rondslenteren. Het is een klein dorpje, maar absoluut leuk om te bezoeken als je in de buurt bent. Beklim de trappen naar het hoogste punt van de stad en de rode daken liggen aan je voeten.

De charme van Piran ontdekken en plonzen aan de kust
Slovenië heeft een minikuststrook en in de zomer trekken de Slovenen massaal naar de kust. Verwacht geen zand tussen je tenen, maar vooral veel kiezels (in de categorie verwachtingsmanagement). Het water is heerlijk, helder, en ja.. als je aan de Heineken wilt, kan dat ook. Ga wel op zoek naar een strandje waar het iets rustiger is. Ik keek mijn ogen uit rond Piran en Izola waar mensen op de rotsen liggen of werkelijk waar een centimeter van elkaar af. Daar is hutjemutje (goed woord!) liggen in Nederland helemaal niets bij. Piran is verder een plaatje en voelt heel Italiaans aan. Ga op zoek naar het restaurantje Catina Klet op een van de niet-toeristische pleintjes in het dorp en bestel daar de lekkerste wijnen en verse vis.

En als uitsmijter nog een ding wat je vooral NIET moet doen
Veel aangeprezen door de Sloveense promotieteams: de thermale baden die door het hele land te vinden zijn. Ik kan je vertellen: doe het niet. Wij bezochten de baden in Radovljika en troffen werkelijk een horrorscenario aan: een slechte variant van een zwemparadijs vol kinderen en ongezonde mensen. Gelukkig bleek er ook een saunacomplex aan de baden vast te zitten en daar was werkelijk helemaal niemand, dus we hebben ons uiteindelijk vermaakt. Maar nogmaals, de baden. Niet doen. Dit is niet thermaal, eerder terminaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s