Een ‘Freek Vonkje’ doen in Sri Lanka

Onze jeep rijdt langs groene struiken en waterpoelen waar de eerste krokodillen al ongeïnteresseerd liggen te wachten. We zijn nog geen half uur binnen in het Yala National Park en hebben al heel wat gekleurde vogels en kleiner wild voorbij zien komen. Mijn camera draait nu al overuren en we hebben hier nog een hele dag.

PIEP, PIEP.

De stilte in het park wordt onderbroken door de telefoon van onze uiterst zwijgzame chauffeur. Terwijl de andere safarigangers de camera’s nog scherpstellen, schiet onze jeep uit het niets vooruit en worden we stevig in onze stoel gedrukt. Met piepende banden stuiven we weg zonder ook maar een woord te zeggen. In onze chauffeur blijkt een Sri Lankaase Max Verstappen te schuilen. Ik grijp me vast om niet te vallen, want we scheuren door de bochten, kuilen en over hobbels heen. Het maakt Max niet uit of we levend de eindbestemming halen, maar we moeten ergens heen. Een van onze reisgenoten deze dag begint opeens te grinniken: ‘Ik moet zo aan Freek Vonk denken!’. Voor ik het weet rollen er dikke tranen van het lachen over mijn wangen, omdat het inderdaad net is alsof we in een Lucky TV-filmpje zijn beland. We doen een Freek Vonkje!

Na tien minuten plankgas door het park, scheuren we langs een enorme olifant. Juist. Er langs. We zouden er in Sri Lanka nog tientallen tegenkomen, maar de allereerste olifant is best wel magisch, en die reden we keihard voorbij. Verbouwereerd laten we ons plankgas naar een angstaanjagende hoeveelheid jeeps vervoeren. Wat moeten we zien? De PIEP, PIEP, bleek het luipaardenalarm te zijn. Volgens de chauffeurs, tel je alleen mee als je een luipaard hebt gespot. Inderdaad zien we de laatste minute of fame van een prachtig beest in de verte. We krijgen geen tijd om adem te halen, want net als alle andere jeeps, scheurt de chauffeur naar een plek om de hoek, want ‘daar kan hij heel misschien’ straks nog opduiken. De jeep blijft wel een half uur staan en er gebeurt niets. Inmiddels zijn we helemaal klaar met de drukte en willen we weg.

Gelukkig blijkt het park enorm groot en komen we niet veel andere jeeps meer tegen. Onze chauffeur blijft zo min mogelijk zeggen. Zal hij een keelontsteking hebben, vraag ik me af. Af en toe roept hij wat vanuit zijn open raam, maar niet meer dan nodig: monkey, crocodile, deer, buffalo, elephant… Als ware Freek Vonk’ers worden we ook van een mooie vogel enthousiast, tot onbegrip van onze chauffeur.

Als we einde dag stilstaan bij de zoveelste kleurige vogel, zien we achter ons twee auto’s stil staan vol blije mensen. We waren hier nog geen twee minuten geleden en blijkbaar was er weer een luipaard. We rijden snel terug en moeten even wachten, maar dan zien we hem met maar enkele andere jeeps. We staan front row en zien hoe een luipaard parmantig de weg oversteekt en op een rots gaat zitten in de laatste middagzon. WOW. Zelfs onze chauffeur wordt weer enthousiast. Voor ik de ultieme foto kan maken, is mijn batterij leeg. Zul je net zien.

Dan blijkt de chauffeur toch nog van toegevoegde waarde te zijn. Met mijn geheugenkaart, maakt hij foto’s met zijn eigen camera. Mijn oog valt op zijn luipaardenshirt. Nu snap ik zijn Freek Vonk-gedrag. Hier staat een fan.

——————————————————————–
Yala National Park is het bekendste wildpark van Sri Lanka. We hebben even getwijfeld of we wel moesten gaan, omdat we bang waren voor de massa. Afgezien van het eerste luipaard-alarm, viel het echter enorm mee en is het een absolute aanrader. Veel rustiger, maar eigenlijk niet vergelijkbaar,  is Bundala National Park. Je ziet hier minder wilde dieren, maar het is een prachtig park en is vooral voor krokodillen- en bird watchers een tip! En… gegarandeerd ben je een van de enige in het park! 

Een gedachte over “Een ‘Freek Vonkje’ doen in Sri Lanka

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s