Kerst in Sri Lanka

In Sri Lanka wonen ware versierkoningen en -koninginnen. Tuktuk’s, huizen en vooral tempels; alles wat los en vast zit wordt versierd. Je kunt niet om de beeldjes, slingers en een overdaad aan met name gouden decoratiegadgets heen. Buddha mag in zijn mollige handjes knijpen met al die aandacht. We hadden eigenlijk niet verrast moeten zijn door het feit dat kerst uitbundig wordt gevierd in Sri Lanka. Het is namelijk een goede reden om alles om je heen nog meer te versieren, en natuurlijk om nog veel meer te eten. Dat hebben we geweten. 

Het is alweer een paar weken gelden, maar we brachten de kerstdagen door in Ella. Een bergdorpje in het midden van Sri Lanka, omgeven door groene theeplantages waar je geen genoeg van kunt krijgen. Helaas was dit de enige plek in het land waar we moeilijk om andere toeristen heen konden, en toch was dit het decor voor een onvergetelijke kerst.

Dit kwam zeker niet alleen door de fancy restaurants waar het eten werd bereid door kerstmannen, hele kerstmenu’s uit de keuken werden getoverd en de zangers en zangeressen – van wisselende kwaliteit – een uitgebreid repertoire lieten horen, maar vooral door de prachtige omgeving en onze fantastische slaapplek. We sliepen in de homestay Sun Beam op een van de hellingen rondom Ella (tip, tip, supertip!) bij een ongelooflijk gastvrije en lieve familie.

De kerstboom werd op de tuktuk naar boven gereden en op ons terras gezet, zoonlief ging los met lichtjes en er werd zelfs een Sri Lankaans kerstontbijt geregeld. Wij waren in ons nopjes, maar wat er die middag gebeurde hadden we nooit verwacht. Terwijl liefde R. zich op het punt stond om te gaan hardlopen – jawel, er moet echt overal ter wereld gelopen worden – en ik neer wilde ploffen met een boek, staat de gehele familie glimmend achter ons een beetje geheimzinnig te doen. Oma schuifelt zelfs een beetje opgewonden heen en weer.

De rode blosjes van op de wangen van de gastheer verraden dat hij wat heeft geregeld. Dan wenkt hij ons: ‘Come, for you!’. Dan zien we het. Onze tafel is gedekt met een kersttaart die zo groot is dat het hele dorp in principe mee kan eten, er zijn koekjes in overvloed, bitterballen Sri Lanka style, verse thee en een hele lading bananen. Het voelt alsof we in Henny Huisman’s surprise show beland zijn en zo reageren we ook: over the top blij. Dit tot grote vreugde van de familie.

Bescheiden als de familie is, en waarschijnlijk geremd door het niet of nauwelijks Engels spreken, blijven ze niet bij ons zitten. Maar als ik ze allemaal een bordje met taart geef, tasten ze gretig toe. Voor we weer vertrekken een paar dagen later, geven we een gastenboek cadeau zodat ze een boek vol herinneringen aan hun gasten kunnen verzamelen. Toch moeten we nog op de foto en pronken we nu waarschijnlijk in de kamer. De familie had ons iets gegeven, waar we niet op hadden gerekend.

Een warme en bijzondere familiekerst.

 

 

Een gedachte over “Kerst in Sri Lanka

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s