Als Sardijntjes in een blik

Op tijd de laptop dichtklappen CHECK, een budgetvlucht zonder vertraging CHECK, binnen no-time een iets minder budget (*kuch*) huurauto mee CHECK, hallo Sardinië! De heerlijke warme lucht stroomt langs ons gezicht als we naar de auto lopen. Eindelijk zomer. Nu alleen nog een smooth trip van Olbia naar Dorgali, maar de vakantie is van start. Of toch nog niet helemaal? 

Eindelijk staat er weer een week vrij in de agenda. Het is dan wel een minivakantie, maar ook dat telt. Toch? Na de drukte de laatste maanden op werk én natuurlijk het grote moving-in/verhuisproject van liefde R. (hoera!), is het hoog tijd om bij te komen. De eisen? Geen stedentrip, een plek waar je wel actief kunt zijn, maar ook in ultieme chillmodus kunt én waar je lekker kunt eten. Een Italiaans eiland zoals Sardinië is een topkeuze!

De dag van vertrek moet ik nog wel even schakelen. Omdat ik gewoon nog heb gewerkt, moet de werkmodus duidelijk nog even uit. Waar gingen we ook alweer heen?  Op de valreep probeer ik te achterhalen waar we slapen: een paar nachten aan de oostkust bij het fijne dorp Dorgali én dan nog wat nachten aan de westkust aan de rand van Alghero. Ohja. Ik moet bekennen dat ik mezelf er wel heel makkelijk vanaf had gemaakt deze keer qua voorbereiding van onze trip. Het is een luxe met een overgeorganiseerde man aan je zij kan ik vertellen.

Ondanks de vermoeidheid, zit de sfeer er goed in. Het is vrijdagavond en we rijden slingerend richting Olbia in het donker. Zo zonde dat we dit niet bij daglicht zien. “Ohja, morgen moeten we wel nog even van kamer wisselen”, merkt liefde R. op. “Hij is nog niet vrij vandaag, maar er is een prima alternatief voor een nacht met losse bedden. Die schuiven we wel aan elkaar.” Ik vind het allang prima en vertrouw de man blindelings.

Als we tegen het eind van de avond Dorgali bereiken, wacht host Zietto van de B&B ons al op. Terwijl ik vooral heel graag mijn spullen wil droppen op onze kamer, blijft hij in gebrekkig Engels met een flinke klodder Italiaans de overenthousiaste tourguide uithangen. Dit moeten we doen. Dat moeten we doen. Hij heeft nog wel een vriendje. Hier nog een folder. En nog een. En nog een kaart. Liefde R. en ik wisselen een veelbetekenende blik uit. “I sent you email. Other room tonight?” Jaja, dat weten we.

Na nog meer folders, en tips, en kaarten, en weet ik niet wat nog meer, mogen we hem volgen. Een kamerdeur gaat open. Daar in een donker, smal, raamloos, geheel, stopt hij. Ik denk nog even: waarom loopt hij niet door? Dit is de bezemkast. Maar hij kijkt blij. Dit is het. Knipperend met mijn ogen wordt het er niet beter op. Twee enorme stapelbedden vullen de ruimte. Het is een dorm, wel voor ons twee, maar dan nog, EEN DORM ROOM. ‘I told you, separate beds’. Dit is toch niet echt de start van de vakantie?

Ik geloof dat ik het hele jaar nog niet zo teleurgesteld heb gekeken en liefde R. kijkt mogelijk nog sipper, omdat ik zo sip kijk. Dit was dus niet de bedoeling. Na een discussie waarin Zietto niets anders kan dan Italiaans en wij Engels met een vleugje Spaans, blijkt het een grote lost in translation geweest. Er is niets aan te doen. Dit is het voor de nacht. Terug naar de studententijd. Het grapje over ‘distance romance for the night’ kan ik amper waarderen.

 

“Do you like wine?” Nog enigszins sip sjok ik achter de host en man aan, tot we in een wijnkelder staan, vol met eigen brouwsels. Flessen met de meest afzichtelijke foto-etiketten van hemzelf, zijn kind, een oude vrouw en nog meer van hemzelf. “Welcome to my church!” De wijn smaakt een heel stuk beter dan de etiketten doen vermoeden en hij biedt zijn excuses aan, aangevuld met nog meer wijn en een Sardijns brood wat hij transformeert in een soort culinaire pannenkoek met olijfolie.

Rozig van de wijn rollen we ons stapelbed in; Sardijntjes in een blik. Als we de volgende ochtend de sleutel van onze kamer krijgen en een home made Italiaans masterontbijt veroberen met uitzicht over Dorgali, is de nacht snel vergeten. We kijken elkaar opgelucht aan: “Yes, de vakantie is begonnen!”

 

 

Een gedachte over “Als Sardijntjes in een blik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s