Roadtrippin’ Sardinië (1/2)

Als iemand met chronisch last van keuzestress is het best uitdagend reizen op Sardinië. Het eiland is namelijk veel te groot om ‘even’ te zien. Het goede nieuws is dat er zoveel moois is, maar welke keuzes maak je en waar start je? Wij kozen voor een roadtrip door de noordelijke helft van het eiland. Deze highlights zijn de moeite waard:

De oostkust rond Cala Gonone

P1080525

Vanaf het kleine en sfeervolle dorp Dorgali (lees: veel Italiaanse oudjes hangend aan een terras, de beste pizza die we vonden in Sardinië inclusief lokale craft beers, leuke straatjes en superlekkere en zeer betaalbare wijntjes), kun je makkelijk de regio rond Cala Gonone bekijken. Het dorp Cala Gonone zelf vond ik een beetje teveel van het goede qua drukte en toerisme, maar om het dorp zijn zoveel mooie baaitjes. Regel bijvoorbeeld een one-way boottrip naar Cala Luna: een prachtig strand met helder blauw water, spring in het water en hike na je stranddag terug richting Cala Gonone. Als je eenmaal de start van het pad hebt gevonden, is het prima te vinden en lopen.

Voor street-artliefhebbers: Orgosolofullsizeoutput_2a12
Is Orgosolo de moeite waard? Daar hoef ik niet lang over na te denken: SI! Het is vrij klein, maar je bent al snel even kwijt als je alle murales wilt bekijken. Dwaal door de straten en ontdek de veelal politiek getinte streetart. Voor een nog betere indruk van wat je er kunt verwachten, zie je hier nog meer moois.

Hiking time: Gola Di Gorropu

Aan de kant van Dorgali vind je het hoogste punt van Sardinië: de Supramonte. Verscholen tussen deze bergen, ligt een kloof met wanden tot wel 500 meter hoog: de Gola di Gorropu De kloof is via verschillende routes te bereiken: een makkelijke, maar saaie route of een iets langere maar veel mooiere route. De keuze is snel gemaakt dus! Heenweg daal je af met het adembenemende Supramonte-gebied in al zijn glorie om je heen, maar terugweg moet je dezelfde stijle weg terug. Omhoog dus. We lazen dat de route zwaar zou zijn, maar het viel 3000% mee, dus kies echt niet voor de makkelijke weg. In de kloof zelf is het monkey time! Het begin van de Gola di Gorropu is makkelijk, maar om bij het eind te komen, moet je wel wat klim- en springskills hebben. I LIKE! Het startpunt van deze route ligt op ongeveer een half uur rijden vanaf Cala Gonone: Casa Cantoniera di Ghenna Silana.

Oliena & Mt Olto Bene

P1080568Makkelijk te combineren met een trip naar Orgosolo, is een bezoek aan Oliena. Een klein, maar sfeervol dorpje waar je al snel verdwaald als je de steegjes induikt (ja, hier spreekt een ervaringsdeskundige). De trip met de auto in de omgeving zelf is echt super! Voor en mooi uitkijkpunt, kun je nog naar de top van Mt. Olto Bene rijden om vervolgens met een koud biertje neer te ploffen.

Waar je absoluut niet heen hoeft
Hartstikke leuk als die blogs vol tips over waar je heen moet, maar soms wil je dat iemand je had gezegd dat iets verspilde tijd is. Nou bij deze: je hoeft echt niet langs bij de Su Gologone Spring. Geloof me. De spring zelf is heel klein (wel heel diep overigens) maar buiten professionele duikers die onderzoek doen, mag je er zelf niet in. Het is ook niet een bijster inspirerende omgeving vol speeltuinen en ligweides. Graag gedaan he!

Een vervolg van de roadtrip met onder andere Alghero, Bosa en het eiland Asinara National Park, vind je hier. Hasta Pronto!

Een gedachte over “Roadtrippin’ Sardinië (1/2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s