Out of the crowd – Atacama in Chili

Van de gletsjers en meren in het Zuiden naar een schilderachtig Noorden waar Bob Ross himself jaloers van wordt. Omdat we onze halve trip in Chili al moesten vastleggen door de meer-dan-fantastische-trekking in Torres del Paine, was het tweede deel van onze reis planloos. Dat we een groot deel van onze resterende tijd in de Atacama-woestijn wilden doorbrengen, was een feit. Maar hoe? Het liefst zo vrij als een vogel. 

De woestijn is prima te zien vanuit het stoffige woestijndorp San Pedro de Atacama, maar liever gaan we niet een week lang tours doen. Vandaar dat we online nog last minute een auto proberen te huren, maar dat is een mission impossible. Met mijn beste Spaans *kuch* (hola supermercado, telebanco por aqui) doen we een nieuwe poging op de luchthaven van Calama. Over twee weken, ja dan hebben ze wel wat.

Een verhuurbedrijf (lees: een bureautje in een stoffig dorp) in Atacama blijkt een auto te hebben over een paar dagen. Niet ideaal, maar we hebben de tijd. Onverwacht bleek dit helemaal niet zo’n slecht idee. We hebben zoveel moois gezien en per ongeluk was onze timing bij het bezoeken van de vele hotspots in de Atacama-woestijn meer dan perfect. Inspiratie voor je eigen trip of gewoon nieuwsgierig? Check hier onze trip!

Fietsen naar Valle de la Luna

Ik kon me weinig voorstellen bij het maanlandschap van Valle de La Luna, maar wat is dit waanzinnig. Als je enigszins goed tegen de hitte kunt, ga dan niet ’s avonds met de hordes mensen naar de zonsondergang kijken, maar pak de fiets vanuit San Pedro de Atacama overdag. Wij waren praktisch alleen in de Valle de la Luna en dat was magisch! Wil je dat ook? Zorg dan dat je voor het eind van de middag weer weg bent.

El Tatio Geysers

De enige tour die we hebben gedaan, is naar de El Tatio Geysers. We waren wat sceptisch, want tja.. hoe indrukwekkend zijn geisers nou nog? Best wel heel erg kan ik je vertellen. Ook als je er al heel wat hebt gezien tijdens eerdere reizen. Helaas is het hier lastig om de geisers te zien met weinig toeristen in december. Je kunt wel op eigen houtje later op de dag gaan, maar dan zie je ze bijna niet, omdat ze de kou nodig hebben van de vroege ochtend.

Road trip dag 1 – Heel veel laguna’s en onze favoriet in de woestijn: Piedras Rojas
IMG_0448

Eindelijk hebben we onze supermegagrotedikkevette auto om zelf mee door de woestijn te rijden. Een 4×4 heb je hier echt niet nodig, want de mooie plekken zijn over het algemeen goed bereikbaar. Soms rij je op de zoutvlakte, dan weer over onverharde wegen, maar ook rij je gewoon op een snelweg en dan kom je echt niemand tegen. Ook geen tankstation trouwens, dus zorg dat je met volle tank vertrekt uit San Pedro de Atacama.

Laguna Miscanti en Laguna Miniques
Vanuit San Pedro ziet het landschap er iedere 10 minuten weer anders uit en dat maakt deze trip ook zo tof. Laguna Miscanti en Laguna Miniques zijn de eerste twee meren die we bezoeken in de buurt en ze liggen naast elkaar. Ik noemde ze een heel fijn opwarmertje voor wat nog komen gaat. Daarnaast is het volop lama’s, vicuna’s en vosjes spotten onderweg.

Piedras Rojas en Laguna Tuyajto
Iedere bocht brengt ons in een compleet nieuw landschap. Kleuren veranderen om de paar minuten en van de vlaktes rijden we de bergen in. Een hoop ohhhhs en aahhhhs klinken door de auto, vooral als we de Piedras Rojas bereiken. Absoluut het hoogtepunt van deze roadtrip. Een prachtig zoutmeer, omgeven door bizar rode stenen en bergen die uit honderdduizend kleuren bestaan. Ik wil hier dus echt nog eens terug. Ook rijden we nog langs Laguna Tuyajto.

Dag 2 – de regenboogvallei, drijven in Laguna Cejar en Tebinquinche
Op dag twee vertrekken we eerst naar Valle del Arcoiris boven San Pedro de Atacama om te eindigen met een duik, ok geen duik, maar een drijfsessie in Laguna Cejar en de mooie zoutvlaktes en meren van Tebinquinche. Drijven in Laguna Cejar is DUUR. Hier komen de toeristenbussen dan ook massaal naar toe. Wij hadden zowaar mazzel en waren praktisch alleen. Voor wie ook in de Dode Zee heeft gedreven: het zoutgehalte in de meren hier is nog veel hoger dus het voelt toch weer anders.

Dag 3 – Laguna Chaxa en een nieuwe ontdekking: Laguna Baltinache
Op de derde dag besluiten we de zoutvlakte rond te rijden. We starten bij de duizenden flamingo’s in een spiegelend meer: Laguna Chaxa (alle hipsters verzamelen!). Wat tof is dit. Op de terugweg door de zoutvlaktes, vinden we opeens een bordje met Laguna Baltinache. Hij staat op geen kaarten aangegeven, dus we gaan kijken en wat blijkt: dit is net open en het alternatief van Laguna Cejar: heel veel zoutmeren, waar je in een paar kunt zwemmen. Ze zijn iets kleiner, maar ik vind ze zoveel mooier. Ga daar heen!

 


Mocht je ooit van plan zijn de woestijn met je eigen woestijnbak te bekijken, boek dan van tevoren online. Dan reis je waarschijnlijk een stuk goedkoper dan onze last minute-optie. Ons eerste idee om van Atacama naar Santiago te rijden one way, gooiden we overigens al snel overboord, want dit was niet te betalen. Maar achteraf gezien waren we daar ook heel blij mee, want de route naar Santiago is niet de mooiste van het land. Ik zou dan ook zeker in Atacama blijven of juist een ander deel van het land doen met de auto als je van A naar B wilt reizen. 

Happy roadtripping!

2 gedachtes over “Out of the crowd – Atacama in Chili

 1. Karin zegt:

  Hoi,

  Ik probeer een last minute auto te boeken in San Pedro. Maar de goedkoopste lijkt 100 eu voor een dag! Waar hebben jullie een auto gehuurd destijds?! En is Laguna baltinache lang off-road?

  Groetjes Karin

  • liannevanvliet zegt:

   Hoi Karin! Onze auto was inderdaad ook verre van goedkoop. Er zit in San Pedro de Atacama een vestigingvan Europcar. Ik hoorde dat het vaker goedkoper is om in Calama te kijken naar een auto. Daar was alleen helemaal niets meer beschikbaar toen. Baltinache was prima te doen! Het was best een stuk op een wat slechtere weg, maar zeker niet offroad (alleen wel onverhard dus je gaat wat minder snel). Prima te doen! Heel veel plezier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s